четвъртък, ноември 29, 2012

Послушание

Христо Грозев пусна интересно проучване според което 74% от българите вярват, че ролята на училището е да възпитава послушание. Средно за ЕС процента е 35%. Не е изненадващо че толкова голям процент българи искат децата им да са овце, самите те са овце. 5 века турско присъствие + 45 години комунизъм няма начин да не окажат сериозно влияние върху психологията, нагласата, характера на голяма част от българите, но нищо не ги оправдава че 23 години след края на комунизма продължават да тъпчат на едно място - да не оценяват свободата на мислене и изразяване, а да търсят някаква идиотска сигурност зад послушанието.

3 коментара:

 1. не мисля че гледаш на проблема от правилната страна

  по-скоро (по мои наблюдения) българите са вдигнали ръце от децата си и те растат абсолютни диваци, а милите родители се надяват училището някак да се справи с това, без те самите да си мърдат пръста

  "на запад" залагат на домашно възпитание и училището е за учене

  ОтговорИзтриване
 2. аз затова пиша "искат" а не че правят нещо по въпроса, както искат децата им да следват "за пример" простотиите, искат телевизията да излъчва герои за пример, децата им да нямат достъп до порно и такива неща, за които реално изобщо не им пука, но маската винаги стои

  ОтговорИзтриване
 3. А може и просто след като родителите 23 години живеят в настоящия хаос да им се иска малко ред?
  btw, въпросът не трябва да се разглежда като "Какво очаквате от училището да учи или да възпитава послушание", по-скоро като "Очаквате ли от училището освен да учи И да възпитава в послушание".
  btw2: Оригиналния въпрос на английски е "to obey authority", което е много трудно да бъде преведено точно на бг без изкривявания и може от там да идва този резултат.
  btw3: Целият въпрос е безмислен. Ако просто го обърнем наобратно, т.е. : "Schools must teach students NOT to obey authority" дали резултатите ще са симетрични?

  ОтговорИзтриване