сряда, ноември 30, 2011

Не на държавните паразити

Писна ми от протестиращи хрантутници цочащи от парите на данъкоплатците, като сте толкова кадърни, способни и заслужавате по-добро възнаграждение - ИМА частен сектор, разкарайте се от държавната си работа щом не ви устройват условията, отдавна не сме комунизъм, а пазарна икономика, държавата не е длъжна да ви храни!

8 коментара:

 1. по цял свят е така, гледай кво става във Великобритания в момента

  държавните паразити протестират, останалите бачкат...

  ОтговорИзтриване
 2. Преди седмица дават едно овца, дето вика: "Аз от 18-годишна съм кондукторка. Ако ме уволнят какво ще правя?" Щото не можеш да продаваш банички, като си кондукторка! Ма баничките не може да ги продаваш на половин цена и да слагаш парите в джоба, нали?

  ОтговорИзтриване
 3. Или пък изказвания тип "Как така държава без БДЖ? Как така без БАН?". Ми, така. Като не са конкурентноспособни и са закотвени в 1900-и-големия-сняг. Защо да си пазим един отрасъл или една "академия", само за да си ги имаме. Все едно да пазим производителите на... грамофонни плочи примерно.

  ОтговорИзтриване
 4. Нито едната нито другата крайност са желателни. Изглежда много хора си мислят че или ще сме бедни защото живеем в някакав икономически импотентен социализъм който само краде и/или взима на заем и няма как да върне или ще си спретнеме един хубав капитализъм тип 19.век и конкуренцията и свободния пазар ще решат всичките ни проблеми.
  Нито едното нито другото излгежда е така.
  Трябва свобода за предприемчивите, и нека те печелят колкото заслужават, но трябва и някаква степен на солидарност в обществото.

  ОтговорИзтриване
 5. Повечето противници на социализма не отричат напълно благотворителността и не твърдят, че държавата не трябва да помага изобщо на крайно бедните. За да се "нахранят бедните" не трябва кой знае колко пари на фона на всички останали глупости, които социалистическите държави правят. В момента производителността на труда (при прилично образованите хора) е много висока и осигуряването на храна и други основни потребности на "бедните" не е голям проблем. По-точно нямаше да бъде голям проблем, ако ресурсите не се хабяха за глупости - можещи хора вместо да се занимават да създават нещо, да правят нещо полезно за себе си и за другите (и да плащат съответния данък, с част от който да се "нахранят бедните") се занимават с изкуствено създадени проблеми (проучване на законодателството, счетоводство, спазване на безумни правила, наредби, закони и т.н.).

  Количеството на законите в повечето държави (май във всичките) е подигравка.

  При Институционалния компонент елементна криза имаме, когато броят на правилата, които регулират функционирането на другите два компонента, надвишава броя на техните регулирани елементи или пък обратното – когато има елементи от тях, които остават извън регулация.

  С непрекъснатото си нормотворчество Европейският съюз бодро върви към позитивна елементна институционална криза тъй като изгледите са параграфите и алинеите да надвишат броя на функциониращите предприятия в съюза. Пълното беззаконие пък в Сомалия е добър пример за негативна елементна криза в институциите.


  Източник: Йордан Янков, Възход и падение на индустриалната цивилизация (книгата може да се изтегли безплатно или срещу заплащане от сайта на издателството e-knigi.net).

  ОтговорИзтриване
 6. Друг е въпроса дали бедните трябва просто да се хранят или да се задължат срещу получената храна (или ваучери за храна - спорно е кое е по-добре да им се дава) да се задължат да се образоват, да работят (ако са необразовани какво биха могли да работят?).

  ОтговорИзтриване
 7. В условията на пазарна икономика няма място за стачки. На който не му харесва работата - да не работи. Никой не го кара на сила. Да си намери друга работа. Също и синдикатите са някакво социалистическо безумие.

  ОтговорИзтриване