неделя, юли 04, 2010

Президент на РъБъ


Иво Инджев е принуден да напусне bTV след като се осмелява да зададе неудобен за Гоце въпрос през 2006-та. Телевизията вече се е превърнала в бастион на Гоце покрай най-силната си фигура - Красимир Гергов, и да задаваш въпроси уронващи престижа на президента си е направо престъпление. Сега картинката не е по-различна, Гоце е любимото лице на най-гледаните новини в България - bTV Новините и любимият политик на учиндолския селянин Слави Трифонов, чието късно шоу продължава да върви по същата телевизия. Това неминуемо превръща Първанов в една от силните фигури на следващите парламентарни избори, а ще е такава, защото са малко медиите в България, които го представят в истинската му светлина и с истинското му лице, което е разкрито по възможно най-добрия начин точно в книгата на Иво Инджев "Президент на РъБъ", която силно ти препоръчвам да прочетеш. Супер подлата постъпка с изваждането стенограмата от разговора му с Дянков е най-малкото. Освен книгата разгледай и сайта на Иво Инджев ivo.bg

А ето интересна част от интервюто на Витомир Саръиванов, водещия на Здравей България! по Nova през лятото, дадено за Блиц

Още в първото си предаване даде трибуна на Иво Инджев. Така работодателят ти стана единствената от трите най-големи наши телевизии, дръзнала да покани журналиста-символ на опозицията срещу Георги Първанов.
Вито: Нова е свободомислеща медия и, слава Богу, никой не ни се бърка в избора на гости и теми в предаването. Мисля, че това, което се случи на Иво Инджев, никога не би се случило в тази медия. И преди да ме репликираш с "изгонването" на Милен Цветков, искам да ти кажа, че никъде не съм чул Милен да е признал, че е имало политически натиск около решението за напускането му. Така че всякакви аналогии между историите на Иво и Милен са напълно несъстоятелни.

Ти обаче подчерта, че си почитател на творчеството на Иво Инджев, а в последно време то е насочено предимно срещу личността на Първанов. Каква е твоята гражданска позиция?
Вито: Творчеството на Иво Инджев е насочено срещу един човек, който се опита да го ликвидира. Не физически, а духовно и морално. Което е още по-болезнено. Президентът реагира като обидено хлапе и напомпа мускули срещу беззащитния журналист. И което е още по-смешно – вендетата на Първанов продължава и до ден-днешен.
цялото интервю

Няма коментари:

Публикуване на коментар