понеделник, февруари 01, 2010

Не на звателната форма!

правопис
Запазването на звателната форма в звателния падеж е поредният архаизъм, който за съжаление все още съществува в българския език. Излишна падежна флексия, натоварваща допълнително и без това сложния ни език и стимулираща вулгарното обръщение към някого.

Основното предназначение на звателната форма е да маркира лицето, към което се обръщаме "Иване, ела тук!" тук Иване е в звателна форма, подозирам причината да не е "Иван, ела тук!" е че добавяйки гласна в края на името можем да дадем свобода на гласа си и да извикаме достатъчно силно, че да ни чуе Иван. Вероятно някога е било много куул да викаш като луд, само че сега живеем в далеч по-цивилизовани времена, в които разговорите обикновено се водят от метър два, а ако някой е на повече - не го викаш ами му звъниш. Т.е. със сигурност няма нужда от някакво гръмогласно извисяване на гласа - оттук няма нужда от това -е в Иване. Знам че пропускайки го звучи леко неестествено, но това е въпрос на навик, който бързо може да бъде придобит.

17 коментара:

 1. Добре,че ти не определяш, какви ще са реформите в бълг. език...(не че тези,които го определят това вече 20г. правят нещо по въпроса)
  Лесно ти е на теб, а и на мен, имайки накрая на името гласна.
  Наистина звучи доста неестествено "Иван, ела тук!"

  ОтговорИзтриване
 2. @MerlinTheKid, кой език смяташ е по-хубав българския или английския? и защо там никога няма да чуеш на Дан, да викат Дане, ела тук! и на български английските имена не звучат добре в звателна форма, точно защото не сме свикнали, което означава, че не толкова Иване е хубаво и необходимо, а просто сме свикнали ;)

  ОтговорИзтриване
 3. проф. Владко Мурдаров01 февруари, 2010 09:51

  От предложението Ви не става ясно, дали визирате само личните имена в звателна форма, или всички обръщения. Любопитно ми е как по тази логика ще Ви прозвучат следните идиотии:
  Ваш превъзходителство има ли желания за нещо?
  Заповядайте, господин!
  Другар Живков, Вие сте гений!
  Мила Родина, ти си земен рай!...
  На мен лично ми звучат като полицай Карфрий от "Ало, ало!"..

  ОтговорИзтриване
 4. само за личните имена, това уточнение е важно, останалите обръщения имат прекалено голяма тежест, звателната форма се е наложила. Докато при имената е пълно с такива, които нямат звателна особено с навлизането на нови или звателната им съвпада с умалителната, та там е много по-лесно да се върви към отпадане.

  ОтговорИзтриване
 5. Да оставим живият език да се развива, времето ще покаже кое как да е.
  Много ми е било смешно, когато някои пренасят този модел от български към чужди имена, и в частност към турските. Смешно е да кажеш- "Хасане, Мехмеде", но съм го чувал.

  ОтговорИзтриване
 6. Звателните форми звучат доста добре; не знам колко сме свикнали. Хората по света наливат големи пари, за да запазят самобитността и колорита на етноси, диалекти и култури, докато ние всячески се опитваме да се уеднаквим за по-голяма "правилност" и, стува ми се, безвкусица. Има къде-къде по-безумни, изплагиатствани и кич измислици от това някой да почне да се дразни и от звателния падеж.

  ОтговорИзтриване
 7. Абе аз викам, ако ще отпада нещо или ще го запазваме, да оставим говорещите съответния език да го решат.
  Лично за мен, такъв вид обръщения ме връщат към учителките ми по руски, а после и по английски и имам асоциация с хора, които се превземат.

  ОтговорИзтриване
 8. Както за запетайката, и тук, за мен най-голяма тежест има мнението на проф.Вучков!!!

  ОтговорИзтриване
 9. Премахването на звателната форма чуждопоклоничество, прави се под влияние на английския и е толкова неприятно, колкото и използването на "cool" в български текст. Сред националните ни особености има доста неща, които са за корекция, езикът не е между тях.

  ОтговорИзтриване
 10. Абе, Вокси, като ти чета глупостите напъследък почвам да си мисля как искаш само да охками, ахкаме и общуваме с нечленоразделни звуци, защото да ни e по лесно, разбираш ли. Пълни глупости са точно тези за звателния падеж. Първо - по-звучно е, второ - никой няма да умре, ако произнесе или напише една гласна повече ;)

  ОтговорИзтриване
 11. Vox, аз предлагам пък да преминеш ти лично и изцяло на английски език, свободен от звателни, назвателни и разни подобни :) Там като цяло няма да объркаш и мъжкия-средния-женския род на метросексуалният, щото в английския и родове няма. Всъщност, аз предлагам и в българският език да отпадне рода. По този начин ще е по-лесно: Двама кафета за двама цигани! ... Щастлив рентиер си явно...

  ОтговорИзтриване
 12. А на теб какво ти пречи това -е?

  ОтговорИзтриване
 13. Искаш да заровиш галещи ухото обръщения като: " Путкооо, Хуйо и Курвоо!" Къде-къде по-добре звучат от скучното "путка" примерно. Звателния падеж изразява емоция и лично отношение, това може би е най-хубавото в българския език!

  ОтговорИзтриване
 14. Две кафета за две цигани:)

  ОтговорИзтриване
 15. Анонимен04 март, 2013 10:18

  Звателният падеж и не само е в КУЛТУРАТА ни и трябва да се употребява, за да не се забрави -
  Мама ИванУ думаше
  Иване сине Иване.
  .....................
  Стари мой приятелЮ , не всичко е пари, удобство и начина за НЕУЧЕНЕ!!!

  ОтговорИзтриване
 16. Анонимен14 март, 2013 13:15

  ФОСТАТА за тебе, пич!

  ОтговорИзтриване
 17. Анонимен14 март, 2013 13:16

  ФОСТАТА за автора

  ОтговорИзтриване