сряда, януари 27, 2010

Въпрос на деня


Отваряйки блога NovaVizia.com днес попадам на рекламен банер на djobs.bg, забележете не jobs.bg, а djobs.bg. Справка в who.is за двата домейна връща
djobs.bg
requested on: 27/10/2008
activated on: 08/12/2008
expires at: 27/10/2010
jobs.bg
requested on: 17/05/2001
activated on: 21/01/2002
expires at: 21/01/2014

Естествено всички знаем за jobs.bg, знае и пловдивския хитрец решил в хубав октомврийски ден да регистрира омофонът djobs.bg.
Очевидно за регистър.бг проблем няма, не знам какво мисли по въпроса българския съд и дали е имало запитване (в сайта на jobs.bg е написано, че jobs.bg е регистрирана търговска марка), но въпросът днес е:

След като тази реклама е одобрена от NovaVizia, тъй като не идва от рекламна мрежа и самата картинка се хоства от NovaVizia - смятате ли това действие за коректно спрямо читателите на този блог? Или коректността си е коректност, но сиренето е с пари... всичко е просто бизнес, има си съд той да решава има ли проблем или не. Ти би ли пуснал тази реклама? А би ли е пуснал за 150 лв/месец. Би ли се "продал" на лошите за 150 сребърника, така по-драматично да транспонирам въпроса.

11 коментара:

 1. Продавам се, много ясно. Без да се замисля, при това.

  Те моите читатели са супер интелигентни и не биха се подвели...

  ОтговорИзтриване
 2. И аз бих се продал. Е, много големи продажни копелета се оказахме с тебе Никс. Криза е. Ха-ха-ха.

  ОтговорИзтриване
 3. Г-н ти собственик на "Стара Визия" на времето е работил във фирмата "Орбел", която правеше имитации на дъвките "Орбит".

  ОтговорИзтриване
 4. Бих пуснал рекламата, без колебание.

  ОтговорИзтриване
 5. Не виждам проблем нито в това, че името на домейна прилича на друго име, нито в това, че рекламата е публикувана в Нова визия. Не е забранено да се създават домейни, подобни на други. Днес и без това почти всички хубави домейни са вече заети. Това означава ли, че останалите хора трябва да спрат да правят бизнес?

  А и доколкото марката не е публично компрометирана, защо да не се публикува такава реклама? Няма лошо.

  ОтговорИзтриване
 6. мисля, че проблемът е на собственика на djobs.bg, тъй като не е успял да измисли нищо по-добро, по този начин не вярвам да успее много. За да има успех трябва да има силен и запомнящ се бранд, а не марка, която да се бърка или асоциира с друга такава. Можеш ли да сбъркаш Adidas u Nike?

  ОтговорИзтриване
 7. комисар Меглен Кунев28 януари, 2010 11:17

  Преди време пред къщата на село спря полуразпаднал се Москвич и от него се изсипаха няколко мършави цигани. „Бате, продаваме моторна резачка. Ша я купиш ли?” Нямах някаква бърза работа и реших да си начеша любопитството. „Дай да я видя!” От завързания с тел багажник начаса бе извадена чисто нов бензинотрион, а под него имаше още няколко. Набитото ми око веднага схвана уловката - китайско менте с марка Huqsvarna. За неспециалистите ще отбележа, че оригиналът е Husqvarna. Нищо и никаква разлика, само в размяната на две букви. И в цената разбира се – наполовина! Обясниха ми, че шефът им нямал пари за заплати и им платил в машини. Да бе, да! Тук вече се обади непоносимостта ми към тарикатщината и циганията, та реших да им дам урок. Беше ранна пролет и дърветата в градината имаха нужда да им поокастря изсъхналите клони. Изразих опасение пред циганите, че може да е менте и че ще я купя само ако не е менте и работи. Заклеха се във всичките си чаавета, че е истинска шведска изработка! Отнякъде извадиха маркуч, изсмукаха от резервоара си малко бензин, намериха и масло, заредиха триона и след две-три минути той изръмжа победоносно. „Работи, бате!” – чак и те не вярваха – „Давай парата!” „А-а чакай! Не сме пробвали веригата. Имам тука няколко сухи клона, дай да ги окастриме, да видим работи ли”. Ентусиастите окастриха сухите клони на ябълките, после на черешата, а след това бързо ги разфасоваха на точен размер за камината. Междувременно се бяха събрали зрители съселяни, които ме гледаха невярващо, че ще правя бизнес с гастрольорите. Когато работата бе свършена, извадих тристата лева, които ми искаха и ги вдигнах високо във въздуха. Виждали ли сте куче пред касапница? Е, циганите в тоя момент изглеждаха точно така! Охладих ентусиазма им с думите „Чакайте малко! Да звънна на брат’чеда, да питам каква е цената в Husqvarna”. Тук продължих с театрото, набрах несъществуващ номер, проведох несъществуващ разговор и разиграх етюд – „прочети внимателно марката на етикета, изненадай се гневно и набий мошениците”. В следващия миг циганите се бяха натоварили с бързината на тулумбаджии в Москвето, барабар с ментето си и бяха отпрашили далеч от село. А аз се издигнах в очите на комшиите като борец за защита на потребителите! А може би само като човек, който без да си мръдне пръста, имаше добре изрязани овощки? Кой знае?...
  Така че взимайте парите на подобни работодатели и ги пускайте да пасат...

  ОтговорИзтриване
 8. Комисар Кунев,имаш непоносимост към тарикатщината и циганията ?!? Да бе,да...

  ОтговорИзтриване
 9. Аз не бих пуснала, ама затова не съм в рекламния бизнес!

  ОтговорИзтриване
 10. Всеки нормален човек знае какво е патентен чадър.
  Който не иска да има подобни проблеми си регистрира близките имена. Това става все по-трудно и скъпо.
  ---
  По същият начин ми Диксио ползва името ми брокер имоти. Няма лошо. В България сме.
  ---
  РЕ:ТВ, която ние много харесвахме пускаше миризливите клипове срещу Бойко Борисов.
  Тогава никой нищо не каза.
  Парит ене миришат.

  ОтговорИзтриване
 11. комисар Меглен Кунев29 януари, 2010 14:51

  Марина, усетих мноооого голям намек в коментара ти. Ако гореизложените мои действия ти приличат на тарикатщина, бързам да уточня, че това бе яхване на вълната на чуждата такава. Нещо като в айкидото - има една чужда негативна енергия, която трябва да се трансформира в нещо полезно. И аз така направих.
  Разбира се тук всички сме чисти като ангелска перушина. Никой не е теглил MP3-ки без да плати, никой не ползва нелегални копия на програми, никой не си е и помислял да открадне чуждия интелектуален труд. И може би затова сме първи на барикадата за защитата й...
  Сега е твой ред да кажеш "Да бе, да"...

  ОтговорИзтриване