неделя, януари 31, 2010

Закриват болници!

В България има над 350 болници на 7 милиона население, голяма част от които държавни или общински тънещи в мизерия, без възможност за инвестиции в скъпа апаратура поради малкия пациенто-поток, без възможност да задържат добрите специалисти, без възможност да инвестира в тях разширявайки квалификацията им, без възможност специалистите й да поемат най-сложните планови операции, поради простата причина, че пациентите предпочитат да заложат на сигурността правейки си операцията в голяма или специализирана болница, без възможност да предложат услуги от А до Я и в момента в който се появи услуга извън предлаганите или усложнение извън обсега - пациента се шитва към близката голяма болница, само че вече е изгубено достатъчно време и са му взели парите или тези на касата, които е можело направо да отидат в голямата болница след като така или иначе тя ще поеме най-голямата тежест.
Учудващ е броят на хората, които бъркат закриване на болница с орязване достъпа до болнична помощ. 30 километра повече не са орязване на достъпа или неговото елитаризиране.
Всъщност до момента нямаме реално закриване на болници, имаме само завишени изисквания, според които ~16 заведения изпаднаха от класацията. Някои от тях вече се преструктурират в медицински центрове със спешен кабинет и няколко специалиста, т.е. при спешен случай екипът няма да идва от по-далечно място, а от същото както и досега.

Дилемата е изключително проста - количество или качество, и двете едновременно са доказано невъзможни.

11 коментара:

 1. вие там от СОФИЯ гледате от високо на всичко.. как от селата, откъснати на по 40-50 км от областните градове, ще се домъкнат пенсионерите, че и пари да дават за по-добро лечение?! мое мнение е, че не си прав в този свой наивен коментар

  ОтговорИзтриване
 2. Съгласен съм с автора, нека има болници само в големите градове, ако в останалите има клиники за спешна помощ. Трбва да се почне с реформата отнякъде, мисля че това е добро начало.

  П.С. Точно заради безмислените постоянни посещения на разни пенсионери, като ми се наложи, ходя в частна болница.

  ОтговорИзтриване
 3. Tezi koito iskat da zakrivat bolnici trqbva da gi besqt v gorite.Za6toto sa dolni bokluci kato toq posledniq koito e pisal.

  ОтговорИзтриване
 4. tva e politika na genocid na naselenieto

  ОтговорИзтриване
 5. Нострадамус01 февруари, 2010 21:16

  Няма по-голяма демагогия от тази, че общинските болници тънели в мизерия от липсата на "човеко-поток". Ако е така, те естествено ще фалират. Истината е, че държавата се е освободила от естественото й задължение да ги поддържа и укрепва. Нещо повече - по административно-бюрократичен път съзнастелно ги съсипва, за да насочи насила болните към централните болници и частни клиники в големите градове, чийто директори са архитектите на този доходоносен бизнес. Измислят се какви ли не абсурди за оборудване и след като в резулатат на неимоверни усилия и лишения биват изпълнени, сега сервират изискване за втори тесен специалист във всяка специалност. В същото време липсата на такива се усеща и в централните болници. Презумпцията е да си попълнят щата от лекари, сестри и санитари от закритите болници, а оказалата се вече ненужна апаратура и сграден фонд да бъде "гушната" както вече имаме спомена от помишлеността.
  В същото време не престават да се откриват нови частни болници в презадоволените от здравни заведения градове. Защо?
  Изискването за 24-часова работа за градските болници пък е съвсем формално. Ето например Ортопедията в Горна баня-София заспива дълбок сън, надеждно заключена след 20 часа. Но дори и през деня в почивните дни и след 16 часа на делниците отказва спешна помощ, ако не се касае за нещо съвсем елементарно, поради липса в тези часове на рентген, лаборатория, превързочна, гипсовъчна, други специалисти освен един дежурен ортопед. А иначе в работното им време какъв час-пром се върти!. Ето затова им пречат общинските болници.
  Политиката има тази особеност, че резултатите проличават след десетилетие. След болниците и специалистите им към града ще тръгнат и младите хора. Големи територии се обезлюдяват. Вместо държавническо поведение за укрепване на населените места, създаване на поминък, микроструктури, детски и здравни заведения днешната ни политическа паплач здраво е прегърнала златния телец, режисирайки геноцида на собствения си народ.

  ОтговорИзтриване
 6. Основното финансиране на болниците става чрез клиничните пътеки, т.е. за извършена дейност, оттук слабия поток (и заради лошото качество на предлаганите услуги, заради некадърно управление с години, насочено основно към източване) води до малки приходи, което до фалит, а не са фалирали, защото всяка година държавата покрива дълговете на държавните и съответно общините си помагат на общинските болници.

  Поддържането на всички болници от държавата чрез даване пари на ръка е невъзможно и абсурдно, защото държавата трябва да даде на 300 болници по минимум 20 милиона за апаратура и най-належащите ремонти. Кажи ми откъде може да се вземат тези 6 млрд.лева за да се закърпи здравеопазването и дали дори да се дадат тези болници ще се оправят, или после всяка година ще трябва да им налива по 4-5 милиона.

  Факт е че комунизма е построил сума ти болници които е невъзможно да бъдат издържани и по-добре по-малко но спретнати болници отколкото на всеки километър някакви издънки наричащи се болници с 5 специалиста в тях, правещи по 10 операции в месеца

  ОтговорИзтриване
 7. Нострадамус01 февруари, 2010 21:57

  Voxy,
  Въпрос на политически ценности, приоритети и подбор, но не естествен, кого да резнат!

  ОтговорИзтриване
 8. Nostradamus e absolutno prav-tova,koeto politicheskata klika pravi v momenta e urodlivo i osakatiavasto!Lekar sum v tochno takava "nedugava" obsctincka bolnica i se chuvstvam predaden i omursen ot sluchvastoto se Tova,koeto me trevogi poveche e,che goliama chast ot t.nar. elektorat ne razbira za kakvo stava vupros i absolutno na sliapo viarva na ministur-bezumec Nanev!

  ОтговорИзтриване
 9. добре нека закрият болници ама после какво ще правят хората които се нуждаят от спешна помощ. Ще цитирам една съгражданка "като няма болници има гробове" мислите ли че това е хуманно, ако мислите че е хуманно значи нещо не сте добре. Нека някой от вас който чете това и е "за" закриването на болници да се постави на мястото на хората останали без такива. Питам ви вас какво ще направите ако случи нещо неочаквано и загубите близък човек само защото няма болница наблизо? а и да задам още един въпрос какво е станало с бюджета за здравеопазването?

  ОтговорИзтриване
 10. спешните кабинети остават навсякъде където си ги е имало, нещо повече очаква се да бъдат оборудвани с модерни линейки, за да може спешния случай да получава лечение още в линейката

  ОтговорИзтриване
 11. Анонимен10 май, 2010 13:28

  Какво са спешните центрове без лекарите от болниците? Къде са им рентгените, лабораториите, специалистите? Като приберат от улицата някой потрошен човек, в чувал ли ще го карат до болница или на вързоп?

  ОтговорИзтриване