четвъртък, януари 07, 2010

Не на генното инженерство!

генно модифицирани организми
генно модифицирани организми
генно модифицирани организми
генно модифицирани организмиВ момента върви някаква петиция срещу генно-модифицираните организми, която освен изключително елементарно формулирана, съдържа откровени лъжи. За да се убедите вижте размазващата статия на begemot, която е молекулярен биолог
***
"Сомалия не съществува. Признайте Пунтленд, за да спре пиратите" - статия в Ню Йорк Таймс преведена от e-vestnik за безумното поведение на международната общност
***
Един ден на Еленко в столичната митница. 4 часа за да си вземеш пакет тениски!

16 коментара:

 1. Генното модифициране може да заличи границите между видовете, а създадените нови организми остават в природата завинаги, няма как да се приберат обратно в лабораториите, мен ей това ме притеснява. А, и VOXY, честит имен ден!

  ОтговорИзтриване
 2. maia234, организмите в продължение на милиарди години са се развивали, променяли генетично, измествали, заличавали и създавали граници между видовете. не виждам защо това те притеснява точно сега.

  а едно дърво като това на втората снимка не би ми било излишно... :)

  ОтговорИзтриване
 3. Сега се комбинират по неестествен начин гени на несвързани видове, и тези изменени гени ще ce предават чрез наследствеността. А дървото на втората снимка бира ли отглежда, това шише нещо не ми е познато!

  ОтговорИзтриване
 4. След като съсипах блога на Майкъл може ли да се упражня малко тук?

  ОтговорИзтриване
 5. a генно модифицираните комари, който не разнасят малария лошо нещо ли са?

  ОтговорИзтриване
 6. За момента не, но след време техните гени ще се смесят с гените на тези, които разнасят малария, и тогава може да се окаже, че са се образували нови гени, които разнасят още по-опасна болест!?!

  ОтговорИзтриване
 7. много ми е интересно да чуя какво смятате, че означава ген, и как се смесват и се образуват нови гени :) Например в споменатия случай на маларията, как трансгенът AgCP[SM1]4 може да образува ген, разнасящ опасни болести? Каква е вероятността да се случи това?

  ОтговорИзтриване
 8. Хаха, закусващите пуйки са култ :)
  А иначе би било добре подписващите петиции поне да се осведомят достатъчно, преди да подписват. Аз например не знам достатъчно какви рискове могат да крият генномодифицираните храни и съответно не ходя да подписвам петиции :)

  ОтговорИзтриване
 9. Ами гените са кодовете, които определят живота, за човек например, как да изглежда, какви да са очите му, косата му, това зависи от родителите и предците му. Когато се намесваме в тази естествена наследственост съществува риск да оплескаме нещо, и тези неща после няма как да се коригират!
  А трансгенните, генетично модифицираните организми, според мен, са уравнение с много неизвестни. Човек иска да влезе в ролята на Творец, но геномът не е просто формули, знаци и вероятности!

  ОтговорИзтриване
 10. ама Майя, то всичко си носи своите рискове. Пастьор като е пробвал да ваксинира хора за пръв път, сякаш не е рискувал? Въпросът е колко е голям риска и дали си заслужава да се поеме. Аз смятам, че в случая на гмо, ползите далеч надхвърлят потенциалните рискове.

  ОтговорИзтриване
 11. Ами Begemot, ваксинацията май се занимава с вируси, не c гени, рисковете при нея нямат наследствен облик, който да се прояви след време!?!

  ОтговорИзтриване
 12. E че вирусите и бактериите да не би да нямат гени? При някои ваксини се инжектират умъртвени патогени, барабар с днк-то им. Пастьор изобщо не е знаел, какви ще са последствията за човека от ваксинацията, той не е знаел дори, че днк е носител на наследствена информацията всъщност.

  Както и да е, мисълта ми беше, че винаги има някакъв риск. Но грешиш за това, че гените на гмо взаимодействат с нашите. Всяка храна съдържа днк, съдържа гени, и гените от храната, независимо от произхода, не се смесват с нашия геном.

  ОтговорИзтриване
 13. Ама Begemot, никога не съм казвала, че гените на гмо взаимодействат с нашите?!?! Казах, че изменените гени ce предават чрез наследствеността, и след време могат да не са това, което искаме!

  ОтговорИзтриване
 14. И да, вирусите имат гени, и се инжектират умъртвени патогени, но подкожно, не се намесвaт в ДНК, както e при генното инженерство!

  ОтговорИзтриване
 15. maia234 имай предвид, че begemot е молекулярен биолог и то очевидно добър, прегледай й блога ;)

  ОтговорИзтриване
 16. Опс, чак сега виждам, че опонирам на молекулярен биолог от Манчестър!!!:))))))))

  ОтговорИзтриване