понеделник, ноември 30, 2009

Бетонът срещу грозната истина

Преди излъчването в събота на филма за Слънчев бряг "Бетонните градини" по bTV на Генка Шикерова проследяващ историята на изграждането на курорта Слънчев бряг и превръщането му в бетонен оазис, 16 неправителствени туристически организации изпращат писмо до Бойко Борисов с молба, забележете, да бъде спрян.

Ето и декларацията
----
До г-н Бойко Борисов,
министър-председател на България
/бел.voxy: не би ли трябвало да е Република България?/
Декларация от неправителствените организации в туризма по повод предстоящото излъчване на поредицата "Бетонни градини" - "Слънчев бряг" на bТV - bТV Документите на 28.11.2009 г. от 22.30 ч.

Уважаеми г-н Министър-председател,

Обръщаме се към Вас от името на 16 неправителствени организации в туризма по повод предстоящото излъчване на поредицата "Бетонни градини" на bТV Документите на 28 ноември 2009 т. от 22.30 ч. Шокирани сме от агресивната предварителна реклама на филма в b ТV и крайно възмутени от амбицията на една толкова престижна медия да работи срещу националните интереси на България. /бел: излишна тавтология/

Показаните до този момент кадри от филма по b ТV разкриват тенденциозно и едностранно развитието в годините на най-големия черноморски курорт. Независимо, че филмът още не е излъчен, сме изключително обезпокоени от внушенията, които той цели, без да посочва реалното развитие на комплекса:
• значението му за развитието на българската икономика
• милиардите левове инвестиции от частния бизнес през последните 10 години
• осигурените десетки хиляди работни места
• подпомагането на десетки други, свързани с туризма, индустрии
• ролята му в изграждане на имиджа на страната в най-конкурентните за българския туризъм 50 години
• милионите приходи за хазната на България от увеличената леглова база;

Възразяваме категорично срещу телевизионна поредица, която взривява дългогодишните усилия на милиони български мениджъри, собственици и работодатели, които инвестираха в България в името на приоритетния за държавата и структурноопределящия за икономиката ни отрасъл.

Никоя друга страна в света, не толерира подобно поведение на медиите си, не само в ситуация на световна икономическа криза, но и на фона на ожесточената конкуренция на международния туристически пазар. /бел: уаауу чак пък никоя :))), за тези явно се намираме в Китай и пряката намеса на държавата би било нещо нормално/ На практика това е предаване на националните интереси на българския туризъм и удар по репутацията на страната като туристическа дестинация в най-трудното време за българската икономика време.
/бел: предлагам направо да се забрани криминалната хроника в България, да не се злепоставяме пред света...националните интереси над всичко/
Нещо повече, на първо място, предстоящата телевизионна поредица е в разрез на чл. 10, ал. 1, т. 6 от Закона за радио и телевизия, съгласно която „при осъществяване на своята дейност, радио-телевизионните оператори се ръководят от следните принципи...НЕДОПУСКАНЕ НА ПРЕДАВАНЕ, КОЕТО ПРОТИВОРЕЧИ НА ДОБРИТЕ НРАВИ - НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ, РАВНОПОСТАВЕНОСТ И ДР." На второ място, противоречи на "ПРАВОТО НА СВОБОДНО ИЗРАЗЯВАНЕ НА РАЗЛИЧНИ ИДЕИ И УБЕЖДЕНИЯ В ОБЩЕСТВОТО ЧРЕЗ ПЛУРАЛИЗЪМ НА ГЛЕДНИТЕ ТОЧКИ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО АКТУАЛНО ПУБЛИЦИСТИЧНО ПРЕДАВАНЕ С ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА ТЕМАТИКА".
/бел: интересно ми е каква различна идея или убеждение може да се представи пред снимката на нацвъканите десетки грозни хотели и излети хиляди кубици бетон/

Именно ние, представителите на туристистическия бизнес, най-добре познаваме грешките и слабостите, допуснати до днес в българския туризъм.
/бел: именно ние - потребителите пък най-добре усещаме грешките и слабостите, които сте допуснали :))))/
Именно ние, инвеститорите в тази индустрия /офф стана патетично/, сме потърпевши от създадените проблеми и трудности, особено днес - в условията на тежката икономическа и финансова криза. Но само обективната и конструктивната позиция на всички страни в този процес, може действително да помогне на държавата в разрешаването на проблемите й в един от най-перспективните за България отрасли.

Под тази декларация се подписват председателите на 16-те най-големи български неправителствени организации в очакване на Вашата категорична реакция в името на българския туризъм от който и държавата, и бизнеса очакват икономически резултати, реални финансови приходи, платени данъци и запазване на работни места.

С уважение:
...
----

Отговорът на bTV
----
По повод на декларацията заявяваме, че за bTV националният интерес означава правото на зрителите да научат истината – в случая, истината за унищожаването на едно национално богатство – българското Черноморие – в името на краткосрочни печалби. Авторът на филма търси виновниците за състоянието, в което се намира комплексът Слънчев бряг. Тя показва схемата на неговата приватизация и съпровождащото я безогледно строителство. bTV счита декларацията за груб опит да бъде спряно от ефир едно журналистическо разследване, създадено по всички правила и включващо всички гледни точки по темата. За разлика от годините на социализма, българските туристи вече имат огромен избор на места за почивка. Очевидно представителите на туристическия бранш – особено по Черноморието – вече усещат отлива на туристи от хотелите си. Убедени сме, че това не се дължи на журналистическото разследване на bTV, а на качеството на предлаганата от хотелиери и ресторантьори услуга.
----

4 коментара:

  1. Нещастните "перачи" на пари, които са изкарани с копаене на градините!Бедните те! Участваха лично или като доверени лица на крадци и сега перат пари с почтен бизнес. Но краставото куче може да се излекува, а такива персони-НИКОГА! Най- малкото, на което са способни, е да построят бетонни камари и да унищожат природата! Най-малкото....!!!

    ОтговорИзтриване
  2. има ли го някъде качено предаването? плс дай линк ако видиш, аз не намирам ;(

    ОтговорИзтриване