понеделник, октомври 19, 2009

Презентацията си е цяло изкуство

В началото на месеца, когато се разшумя около 100-те хиляди първи покани, които Google Wave пусна, реших най-накрая да изгледам дългото им видео от май, в което представиха основните моменти в приложението си.

От изгледаното най-силно впечатление ми направиха няколко неща - големият брой крашове - 20+, вярно презентацията е с продължителност 80 минути, но това са Google все пак, стигна се дотам, че излиза някакво момче (проджект мениджър) да покаже интеграцията Wave <> Blogger (беше ползван Blogger, но реално е с embed-код който може да се пейства навсякъде) и ъъъ няма нет на мак-а му, при което следва някаква паника и тихи смотолевения как нищо нямало приличаше ми на първолаче забравило си стихчето. Естествено в такива тежки моменти вероятно навсякъде в учебниците пише как трябва да се пусне някоя шегичка, е в Google си бяха научили урока за шегичките, но пък изпуснали този по актьорско майсторство и някак не им се получаваха, въпреки че не бяха лоши... Забавен момент беше и опита да се демонстрира как интелисенса на текстовия им редактор разпознава видео линкове, в който след като не разпозна YouTube линка последва бекспейс и спейс и отново и отново нещо често срещано и сред програмистите :))))) което в 99% от случаите не сработва, но пък вярата умира последна... Браузърите им също няколко пъти заспаха и пропуснаха настъпилите промени, което довеждаше до презареждане на страницата, определено критичен момент за подобен род приложение.

Второто впечатлително беше прекалено големия брой повторения на едно и също - как от двете страни получават промените веднага, първо демонстрирано 20-30 пъти с набирането на текст при който получавате всеки символ веднага, след това с картинки, при които първо се изпраща тъмбнейл на отсрещната страна за да може да е види още преди да е дошла цялата, тук естествено беше представена и невероятната drag-and-drop екстра при която може направо да издърпате и пуснете в браузъра картинка от харда си и тя веднага ще се ъплоудне и постне в wave-а който сте отворили, функция която тепърва ще бъде предложена за стандартизация. Друго повторено и демонстрирано няколко пъти беше колко лесно може да добавите сульо и пульо в някой wave дори да не е с google-акаунт. Естествено наблегна се на възможността да добавяте/вмъквате коментари буквално навсякъде в който и да е текст, както и да проследявате цялата история на промените му с лесно достъпен скролбар или на аутоплей...както и да играете судоко мултиплеър или да интегрирате туитър.

Изпълнителят на главната роля и тим лидер на Google Wave Ларс Расмусен беше с доста големи торбички под очите, вероятно от последни нощни приготовления около представянето си. Асистентите му бяха с Apple, а той самия с PC с XP и ужасната синя тема.

Като цяло Google Wave ми харесва, идеален е за офис-среда, за останалата тепърва може би ще се разгърне с приложенията, които всеки може да разработва. Хапката е голяма, но за Google, които успяват да се справят с 1 милиард въртения на клипчета в YouTube дневно, няма да е проблем

5 коментара:

 1. това да праща всяка буквичка поотделно е доста тъпа идея...

  ОтговорИзтриване
 2. изтъкна се че така се спестявало половината от времето на чат, защото не чакаш целия ред. Естествено пропуснаха да кажат колко по-натоварващо е четенето на символ по символ :) след като когато четем обикновено възприемаме две три букви от думата и сме я разпознали, както и за грешките...

  ОтговорИзтриване
 3. "при които първо се изпраща тъмбнейл на отсрещната страна за да може да Е види още преди да е дошла цялата"
  Така и не се научи.

  ОтговорИзтриване
 4. с Е ме кефи повече, БАН да лапа чушкопека

  ОтговорИзтриване
 5. Тогава запомни разликата м/у сменям и сменявам вежнъз и завинаги.

  ОтговорИзтриване