понеделник, септември 14, 2009

Не на камерите в СУ

Това е простотията на деня, а ето ги мотивите на студентите, които са безкрайно смешни
Първо, поставянето на камери нарушава човешките ни права, заложени в действащата Конституция на страната ни:
Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
сега и аз да кажа първо - тези които реват точно поради тази причина, дали посещават някой от хилядите обекти с видеонаблюдение - хипермаркети, банки, бензиностанции, молове, общини, КАТ, куп обществени сгради... които ги снимат съвсем в "разрез на човешките им права"
Второ, дали наистина поставянето на камери се прави в полза безопасността на студентите? Ректорът твърди, че за последните години има 3 случая на нападнати студенти с пистолет или нож, т.е. при поток от около 20 000 души на ден за няколко години има 3 инцидента. С този аргумент обаче, предлагащите тази мярка сами се оборват - от изнесените данни личи, че престъпността на територията на университета е с изключително ниски стойности, от тях става ясно, че СУ е едва ли не от най-безопасните места в България към момента. Още по-неубедително звучи и другият аргумент, че така ще се следи дали преподавателите си изпълняват задълженията. Отново се „гонят” последствията, вместо да се отстранят причините за непрекъснато спадащото ниво на преподаване.

Остава да се запитаме каква всъщност е целта на камерите тогава. Ще ни следят ако сме неудобни някому? Кой ще ни даде гаранция, че тези данни няма да попаднат в ръцете на недоброжелатели? Нуждата, институция с репутация на демократично и ползващо се с автономия на управлението заведение като Софийския университет, да се превръща в полицейска територия, май идва от страха на ръководството – страх от недоволни и несъгласни с абсурдите в университета студенти може би. (цялата тема във форума на СУ)
Уоу, следене на неудобни студенти, хахахаха, представете си данните да попаднат в недоброжелатели, леле не ми се мисли какво може да направят :) всъщност някой сеща ли се какво може да направят?!

Естествено създаващата се партия на пиратите в България, яхва и този протест в опит да се популяризира, без значение, че е уникално идиотски. Преглеждайки форума им оставам с впечатлението, че повечето студенти нямат проблем с камерите.

2 коментара:

  1. бе чисто прилапване на пари е тва слагане на камери в СУ, мен ако питаш. некой ще ги "усвои" и тва е.

    тия хладни коридори верно са най-спокойното място в София, каква престъпност?!?

    ОтговорИзтриване
  2. Ами трябва явно от СУ да усвоят някакви парички по някоя европейска програма и сега се занимават със сигурността на студентите и преподавателите, като им слагат видео-наблюдение. Пък ще отворят и поне още 1-2 работни места - нали все пак някой трябва да следи какво показват екранчетата от камерите :)

    ОтговорИзтриване