четвъртък, септември 03, 2009

Енергиен център?!

Има едни словосъчетания, които като влязат в публичното пространство и няма излизане, такова е това от тези две превърнали се в сакрални думички за някои политици, осмислящи цялостното им присъствие в обществения живот, празно говорене, без никакви факти, без грам икономически доводи, тези радетели за благото на България преживят темата с АЕЦ Белене вече десетилетия - енергиен център та енергиен център трябвало да сме на балканите е? ама аз пък не искам да сме никакъв енергиен център - всяка съседка при желание може да си построи АЕЦ особено ако печалбата е толкова привлекателна, но тя май не е предвид инвестицията 5-10 млрд евро, единственото нещо за което се сещам, че може да ни потрябва повечко ток и на нас самите е масовия преход към електроавтомобилите, но пък това го виждам да започне чак след 10-15 години, т.е. спокойно може да изчакаме 10-тина години през които технологиите със сигурност ще се доразвият и да си построим, така или иначе сега не е момента да хвърлим толкова пари (по-голямата част от които извън България) та като говорим за липсата на доводи в полза на аеца ето малко против АЕЦ Белене дано някой се сети да опише всички ползи, заедно с икономически разчет кога и от кого, на какви цени и как ще си върнем инвестицията вместо само да се плямпа. Поне към момента за мен правилната позиция е против, до доказване финансовата полза от един нов АЕЦ.

3 коментара:

  1. Споко Вокси. Засега АЕЦ Белене е здраво буренясал. Проблема идва от самото стареене на бетонните конструкции изложени толкова дълго на външните атмосферни условия. Умора на материала. Някой да е чувал това определение?

    ОтговорИзтриване
  2. някой много упорито иска да се нагуши с проекта за централата, още от симеоново време

    ОтговорИзтриване
  3. Voxy, един ден в учебниците по български трябва да има урок по Voxy-изречение - страхотен си!Прочетох поста поне пет пъти. Като оставим настрана задоволството, че споделяме еднакво мнение по темата, със всяко следващо прочитане ме изпълваше все по-голямо уважение към стилистиката!

    ОтговорИзтриване