четвъртък, юли 23, 2009

О! Боже! Неграмотен съм

Не знам стихове на Дебелянов, не мога и не искам да разсъждавам върху помията която е изсипал поредното недоразумение и вече съм неграмотник. Да ви еба и критериите на всички смятащи за нормален подобен критерий за оценяване. Не може да принуждаваш деца да четат бози, че и да разсъждават върху тях, ето затова ако имам дете със сигурност ще го ориентирам към математиката, да стои далеч от радиацията, с която български драскачи от миналото и нещастници от настоящето облъчват децата ни.

Сега разбирам защо голяма част от бг журналистите са толкова безмозъчни, ми че при влизането им в специалност журналистика, съвсем не се изисква да имат и елементарна логическа мисъл, достатъчно е да знаят стихчетата на Дебелянов и да разтегнат някой локум върху тях - какво е искал да каже поета - искал е да каже, че му се ебе съседката и е изразил това свое сексуално желание чрез стихчета докато е онанирал

16 коментара:

 1. Анонимен23 юли, 2009 10:33

  И докато съотношението в училище е 95%-5% в полза на беге литературата (за малко да я сложа в кавички), спрямо световната, а не обратното, това "обучение" е пълно губене на време.
  Колко пъти го "учихме" Под Игото? Два или три, че не мога да се сетя?
  направо отказват децата от четенето.

  ОтговорИзтриване
 2. Като човек завършил математическа гимназия, съм здраво "за" предложението за математиката :)

  Но все пак, Дебелянов е пич. Един от малкото пичове в БГ литературата. И като живот и става за четене.

  ОтговорИзтриване
 3. Аз ще си призная, че следвам журналистика.

  В СУ кандидатствах по между другото. Причината беше точно този архаизъм и назадничево мислене, което дави тоя вуз.
  Не ме биваше и в така наречените интерпретативни съчинения. Дори се мъчих с тях. На страница 1/3 пишете това. От 3/5 пишете това, с тия думи и по този начин. Школата ти забранява да имаш свой поглед.
  За това ми беше през фара, когато изкарах 2 там.

  Обаче е много наивно, ако се смята, че с Хари Потър и Куелю ще се вдигне нивото на училищата. НЕ материята, а начинът на сервиране е проблемът. Децата ни станаха твърде информирани и мислещи за да им се преподава трактовки от преди 30 години. Даскалите твърде спрели...за да препоръчат един Параграф 22 да речем или нещо на Р. Хайнлайн, Конан Дойл.

  Какво ми бутате и тая пробита математика? Хайде признайте, кога ви е потрябвало тея дебилщини от сорта на тангенс, котангенс, намиране ъгъл на трапец с вписана окръжност, обградена от хипотенузата на баба ми.

  ОтговорИзтриване
 4. Георги Минчев...
  На последния въпрос - определено, твърдо, категорично, еднозначно ДА.
  без да се засягате, но някои хора се занимават с дейности, в които най-важното качество на изпълняващите ги не е умението им да правят сълзливи репортажи, снимайки сълзите на майка, загубила преди половин час двете си деца в нелеп инцидент, и да разчитат на същия тоя нелеп и гнусен материал да им печели рейтинга, че повече хора да рекламират алкохола си с реклами с голи мацки по без цици, яхнали електрически бик / крава в предаванията им.

  поздрави.

  ОтговорИзтриване
 5. много са зле тези приемни изпити. оценява се НЕСПОСОБНОСТТА за мислене и разсъждение, и ако си достатъчно неспособен, добре дошъл в лоното на родната литература. умници не ни трябваха, Партията мисли вместо нас

  ОтговорИзтриване
 6. Хайде, признай си...вярваш, че котангенсът би спасил живота на двете деца и предотвратил този нелеп инцидент, а България заслужава по-качествени журналисти, отговарящи на духовното й развитие.

  "В България да се съберат толкова много пари за 48 часа е невъзможно !!!"
  Все пак Даниела Тренчева (Нова тв) са наела да организира кампанията, завършваща с думите "Ако вие може да кажете на родителите на това дете, че то ще умре, направете го. Аз не мога"

  Историята я чух лично от нея и я предавам по спомен. За 48 часа парите за дъщерята на полицаят са събрани и то е спасено. Естествено за такива като тебе това е евтин PR.

  А ти смяташ ли, че животецът ти ще стане по-чист, негнусен, ако телевизиите спрат да показват абсурдите на този народ и държава?
  Смяташ и, че телевизионери са равни на журналисти. Считаш, че медиен продукт е равносилно на интелектуален такъв.

  Ще спреш ли да се сърдиш на термометърът, само, защото ти показва, че си болна?


  Не се засягам. Аз рейтинги не гоня.
  Такива като тебе да се спасяват.

  ОтговорИзтриване
 7. Такива като тебе да се спасяват.

  Оооооооо мили Боже.
  Самия факт, че се опитваш да ме обидиш, сипейки безсмислени твои си умозаключения за мен, изкарвайки ми ебаси евтините истории за това как някой си дал пари на някой си, щот ти си го показал и така едва ли не, не даващия пари, ами ТИ, лично, си спасил живот......
  Не наистина, който те е учил да разсъждаваш и да си правиш изводи от две изречения заслужава публично да се върже за 4 коня и да се разпне в центъра на любимата ни столица.
  Повече няма какво да ти говоря, понеже темата не е ти да убеждаваш останалите к'ъв си готин, а и аз тролове не храня, само им подхвърлям трохички, че и те души носят. Толкоз ти стига - колкото и да с еопитваш да обръщаш темата на нападки към мен повече от усмивка от моя милост няма да получиш.

  Пийс.

  ОтговорИзтриване
 8. Да, да знаеш, че живея точно за да получа твоята усмивка.

  И като толкова търсиш плитки умозаключение, защо като за начало не четеш какво ти пишеш?

  Пенке ле, дека видя, че съм замесен с инициативата на Тренчева, още повече да претендирам за спасен детски живот? Ето, защо употреби и "учил да разсъждаваш", да...точно така става тоя номер. Докато спиш ти го наливат по цена и грамаж. Другият път се реди по напред по трасето.

  Дадох пример, че "дяволското изобретение", наречено телевизия, освен "евтини репортажи с разплакани майки", има способността да спасява и животи. И не ти говорих за евтин популизъм стил Vip Brother.

  Че като кон с капаци, си много далеч от истината, мислейки, че телевизионерче = журналистче. На такива само им дай Бареков да гледат.


  Ми не ми думай, позволи ми и това да преживея. Винаги някой друг, вмерисан от инфантилна самодостатъчност, стил "съществувам само аз", може да ми набие душевната.

  Въпрос на инициатива. Някой друг път, пак заповядай.

  ОтговорИзтриване
 9. Анонимен24 юли, 2009 04:16

  И от мен едно "за" математиката и точните науки, както и за естествените такива. Но не непременно "против" литературата, въпреки че ми беше от омразните предмети в училище.
  Действително в механичното наизустяване на стихотворения (с малки изключения) не виждам особен смисъл, както и в принудителните опити за тълкувание на подбудите, настроенията и, ако щете, мисловните процеси на авторите. Смятам че трябва да се чете от интерес, а не защото е задължително - класиката (и българска и чужда) е добре да се чете, но няма ли интерес, запънат ли те насила да четеш, това си е чиста загуба на време. Ползата от четенето не е в запаметяване на съдържанието, а евентуално в разбиране на споделена идея, мироглед дори. А количествените натрупвания водят до качествени именения - човек неусетно се ограмотява, добива усет и за граматика, и за стилистика.
  Ама такава е образователната система - не прави всичко необходимо да привлече интереса на учениците и да го насочи в подходяща посока. Жив пример - на Voxy преди 10-15 години ако му бяха привлеки интереса да прочете някоя книга в повече, сега щеше да знае точно каква е грешката в цитата "част от цената е плаща и обществото" (справка - 2 поста по-нагоре).

  ОтговорИзтриване
 10. моят проблем не е литературата, а лошата такава, която се изучава само защото е писана от българи примерно, заради извратен патриотизъм и разбира се бозавите стихчета, които като цяло смятам, че нямат място в учебната програма и изпитите. Проблем очевидно е и че а някой е казал нещо лошо срещу "титаните" и се надава някакъв страшен вой - справка Под игото и шума който се вдигна около него преди два месеца

  ОтговорИзтриване
 11. Не съм съгласна малко с теб: първо, защото плюеш по Дебелянов, пък аз го харесвам - но това е субективно, така че съм сравнително ок по този въпрос. Но пък в интерес на истината голяма част от съвременните журналисти не са завършили журналистика. Освен това да твърдиш, че са безмозъчни е крайно и нереалистично - ако говориш за Труд, 24 часа, Шок и т.н. - тези хора не са баш журналисти за мен. Но има и други медии с други журналисти, които пък би било срамно да наречеш безмозъчни.

  Струва ми се, че като цяло концепцията ти за факторите, които определят грамостността, е малко изкривена. За мен е достатъчно да слагаш запетайките на местата им и да знаеш що е то пълен член и кога се използва.

  ОтговорИзтриване
 12. Българската литература, която изучават учениците е отвратителна с извинение.

  Не знам какъв би бил по-добрият вариант. Все съм си мислил, че най-добре би било да се махне като предмет и евентуално да се наблегне повече на езиковата култура.

  Който му се чете - да си чете. И без това в училище пак няма да го правим стига да искаме.

  ОтговорИзтриване
 13. Тази тема е написана провокативно и ми се струва, че доста напусна първоначалната си идея. Иначе моето мнение е по посока баланс - нещо, което отдавна се смята за принцип на златната среда. И точните науки, и литературата са много нужни. Далеч съм от възгледа, че стихчетата задължително са бозави, както и че българските писатели са слаби. По отношение на нуждата от ревизия обаче съм напълно съгласен. Наистина е безумно да продължава липсата на какъвто и да било досег до модерна литература в учебната програма.

  ОтговорИзтриване
 14. @Георги Минчев: Пич, аз работя за една голяма компания за мобилни телефони. Хайде познай сега, за да си върша работата, котангенса ли ми трябва, или стиховете на Дебелянов?

  Разбира се, трябва да има баланс. Трябва да има хора които разбират от математика, и хора, които разбират от литература. За да могат едните да правят пари като продават телефони на другите :)

  ОтговорИзтриване
 15. Цитат от Уикипедия:
  "В края на октомври 1912 г. Димчо Дебелянов е мобилизиран в 22-ри пехотен тракийски полк в Самоков. Две години по-късно е произведен в чин подпоручик. На 29 януари 1916 г. Димчо Дебелянов пристига на Македонския фронт, където престоява около осем месеца. Загива на 2 октомври 1916 г. в около 10 часа сутринта в боя близо до Горно Караджово (днес Моноклисия) като командир на рота, навършил 29 години и 6 месеца. Погребан е на следващия ден в двора на българската църква в Демир хисар."

  ОтговорИзтриване