сряда, април 01, 2009

Еленковщини в блогосферата на Дневник

Фактите: На 30/03/2009 потребител с ник elenko(вероятно Еленчо Еленков) публикува в блога на блогосферата на Дневник следното съобщение:
В Икономедиа постъпи официално писмо / оплакване за нарушени авторски права от публикация в Gombeto.com. Смятаме оплакването за състоятелно и премахнахме блога от Блогосфера, защото нарушава както правата за агрегиране, така и закона за авторските права.

Дневник и Икономедиа са за спазването на правата на авторите и няма да толерират нарушаването им.
И хоп блога на GombeTo е изваден, нищо за това кои точно авторски права са нарушени, от кого е постъпило това "официално писмо / оплакване"... права на този, който се оплаква ли са нарушени или на трета страна.... абе нищо....стандартна процедура при подобен род сайтове е да се премахне единствено видеото/картинката/текстът и се посочи от кого е постъпило оплакването, тук нищо подобно, директно изключване от агрегатора.

Тъй като се чувствам силно възмутен от това нагло изваждане на авторитетния блогър GombeTo от блогосферата на Дневник, а и разбира се защото е замесен всеобщия любимец - Еленчо, не мога да си спестя коментара, особено след като собствениците на агрегираните там блогове си мълчат като пиперутки, с едно две изключения, за това некоректно отношение към техен колега, вероятно от страх да не са следващите, да не си навлекат гнева Еленков или от чиста проба незаинтересованост... къде сте бе? къде са ви гневните и громящи постове срещу това безобразие,каквито много обичате да пишете иначе?... или когато опре до това самите те да пострадат по някакъв начин, разбирай изхвърлени от блогосферата на Дневник, основен източник на трафик към мижавите им блогчета, предпочитат да си налягат парцалите...даже сега гледам Григор Гачев се възмущава от изтрита тема във форума на Dir.bg и каква невероятна и безпрецедентна цензура било това :) лелей не думай.

Тази вечер Еленчо е пуснал и второ обяснение до Гомбето, на което доста ще се посмеете, най-вече на наивните напъни да се замаже положението... но да разгледаме отблизо някои акценти
Преди всичко трябва да знаете, че няма нищо лично в случая, както вие широко спекулирате.
Разбира се че няма нищо лично, само това че от куп блогове, агрегирани там, в които очевидно не се следи много много за спазване авторските права на картинките, точно неговия се вади без грам обяснение

Икономедиа АД не е длъжна да предоставя фирмената си кореспонденция на трети лица.
Когато на база тази кореспонденция бъде обвинен някой, че нарушава по някакъв начин закона е нормално да бъде предоставена на този някой. Коректно отношение Еленчо, му казват на това, щото ако някой започне да твърди за теб, че си педал, щото получил мейл какво правим?
Този, който поиска отстраняването Ви има интерес да го иска от Икономедиа, защото ние сме фирма и (предполагаемо) можем да платим по-високо обезщетение за нарушени авторски права. А и чисто статистически - видимостта от blogosfera.dnevnik.bg на дадено произведение е по-голяма отколкото на gombeto.com.
И кой е този? какво толкова го криете бе? а за видимостта, чисто статистически тези мижави 1000 уникални дневно, които има този агрегатор са повече от смешни за толкова много агрегирани блогове там
Преди да ни обвините пак, спрете за секунда и оценете риска, който поемаме, за да осигурим свобода на словото и трибуна на блоговете. На теория, ако имам блог в блогосферата, мога да публикувам Хари Потър в Дневник. Също така на теория, ако имам блог и публикувам важна информация, мога да сваля правителството.
аууууу какви рискове само, ще падна, тези в YouTube не знам как спят, щом един Еленчо за 50 потребителя/1000 уникални поема такъв голям риск, там за десетките милиони, тц тц тц... а ако прибавим и всички останали подобни сайтове тва голяма отговорност голямо чудо, как едно правителство не е изгоряло досега не ми го побира главата

P.S. Агрегаторът е собственост на Икономедиа, ясно е че имат пълното право да си правят каквото поискат с него, да включват изключват без да се обясняват на когото и да било, но когато претендираш за коректност, почтеност, когато като Еленчо пишеш през ден някакви напътствия кое как, и кое как не се прави и постоянно държиш да се спазва някакъв етикет, е повече от абсурдно подобно поведение към потребители благодарение, на които съществуваш.

8 коментара:

 1. Еленчо майка, еленчо баща. Той коли и той беси у тая прословута блогосфера. Как може изобщо да си позволяваш да пишеш и да се съмняваш в коректността на този полубог, получовек Еленчо Еленков? Бях писал някъде, ама само заради горепосоченият индивид, не желаят да включат блога ми в техните агрегатори, не за друго ами щото еленчо тайничко мрази Бойко и симпатизира на СтаниШЕФ, пък аз съм малко краен в изказванията си.... А колкото до посещенията, аз имам около 1000 и нещо на ден уникални... ако и те имат толкова срам...

  ОтговорИзтриване
 2. Имаше две възможни поведения тук:
  1. Всичко на масата - кои пратил, кой откраднал, кой решил да се спре, кой сват, кой кум, кой се напил и на кой сестра му е курва.
  2. Майната ви! Блогосферата си е моя и мога да изключвам и включвам който си искам и когато си искам. Подпис: Еленко
  И двете биха показвали някаква позиция. Сегашното шикалкавене е абсурдно и смешно.

  ОтговорИзтриване
 3. Първо, искам искрено да ти благодаря за тази публикация :)

  Второ, с много мили думи те изпълиха стъпка 2, която keanoff описа :) Надеждата не умира - в писмото си Еленко ме съветва когато започна да публикувам "легално" (цитирам го, написа го с кавички?!) съдържание пак да кандидатствам.

  ОтговорИзтриване
 4. P.S. Нещо ми намирисва, че Христо Манолов (един персонаж, който опищя целият свят, че снимката на Милен Цветков в блога ми била открадната без позволението на Нова ТВ, а и без да знае дали наистина не съм поискал позволението им, за да я публикувам) е този, който е подал оплакването. Или пък изобщо няма такова.

  ОтговорИзтриване
 5. разбирам някой да изхвърли Гомбето отнякъде, но по "естетически" причини, не за авторски права на снимка :)

  някой пуснал мейл на някого и оп, вече се доказа закононарушението

  агрегаторите са като фруми - собственост на техните участници, не толкова на организатора. без демокрация стават големи протести

  ОтговорИзтриване
 6. @ Bruce Wayne

  Тази логика е по-приемлива - "не ни кефиш" окей, ама тия фермани с авторските права....

  ОтговорИзтриване