петък, април 17, 2009

Парламентарни избори 2009

Ако днес бяха изборите и тръгнем от данните, които бяха изнесени от MBMD, добавим към тях едно 5% за други партии, приравним към 100%, което ще ни даде изборните проценти виждаме, че сините отпадат и то доста драстично - само 6.8% от необходимите им 8% за коалиции, очевидно ще е доста голям риск ако останат коалиция вместо да се обединят в една партия и се борят за 4-те процента.
Преразпределяме процентите на влизащите и ГЕРБ достигат 47.6% което е 99 депутата/от 209 пропорционални мандата/ към които ако прибавим 16-те от мажоритарния вот, който смятахме преди няколко дена резултатът е че единственото възможно управление без ГЕРБ е при коалиция БСП-ДПС-АТАКА, която осъществи ли се ще означава политическо самоубийство за Атака, но е възможна една друга врътка - групата на Атака се разпада и Волен остава сам и уж предаден с идеята да задържи феновете си, а останалите 22 депутата минават към лагера на БСП и ДПС и така сформират мнозинство от 124 депутата, Волен започва пропаганда как депутатите му се били продали, а той не можело да прави никакви компромиси али бали... и това разбира се едва ли ще се случи, та може би по-вероятния вариант е ГЕРБ и АТАКА - 138 депутата - мнозинство с достатъчен резерв за отцепници или другият 13 от Атака се отцепват и отиват при Бойко, така хем Атака остава да съществува в парламента отново като опозиция, хем Бойко прави мнозинство със 128 депутата... ГЕРБ с БСП или ДПС ще означава край с политическата кариера на Бойко, може да изкара един мандат като премиер, но ще си отиде по-зле и от Царя

5 коментара:

  1. Браво, много добър анализ :) Бойко ако наистина се обедини с БСП това е самоубийство! А иначе все пак се надявам обединените десни да влязат :)

    ОтговорИзтриване
  2. Христо Манолов20 април, 2009 09:40

    Хм, колкото и мрачно да изглежда, ако след много манипулации, купуване на гласове и т.н. БСП и ДПС спечелят изборите (под каквато и да е фирма), то това ще е пирова победа — след изборите не виждам как ще вържат двата края след всички пропилени пари и възможности: не могат да съберат парите за бюджета, няма да има излишък от който да се възползват, няма пари от брюксел от еврофондовете, заради прецаканата икономическа ситуация (и весели случки като отвличания на бизнесмени) няма да има чуждестрании инвестиции, ще има все по-голяма безработица с навлизането на кризата (която при нас е все още само ехо от много бързо приближаващ влак), и май единственото което им остава е фискалния резерв, което пък ако стане… Каква им е далаверата ?

    ОтговорИзтриване
  3. "единственото възможно управление без ГЕРБ", да де...ама това е по-скоро, много невъзможно. :) Дори БСП и турците да му пратят снайперисти (както сам Борисов твърди), пак ГЕРБ ще влезне и ще стане интересно.
    Такива хипотези са много красиви, особено "българско правителство без турци и комунисти", но за съжаление просто са невъзможни. Тези всякакви машинации ще извършат, но няма да пуснат кокала. Няма и да си подлеят вода един на друг.

    Защо мислиш, че Борисов ще е с по-безславен крах и от оня Кобурготски нещастник?
    Лично за мен, дори само, ако забрани изборният туризъм Борисов би заслужил медал...

    ОтговорИзтриване
  4. под крах нямам предвид провал в управлението, а че едно коалиране с БСП или ДПС няма да бъде преглътнато от подкрепилите го, дори управлението да е успешно, аз не смятам че Царя се е провалил, вкара много кадърни хора в политиката, вкара и доста европейски ценности, ярко контрастиращи на нещата които комунистите правят сега, е липсват му доста качества, но като цяло беше положително явление

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен04 май, 2009 21:21

    ГЕРБ е еднолична партия от култов тип и обединението с нея е пагубно за всяка партия събрала под 10 %. Коалиция БСП, ДПС и Атака е невъзможна, тъй като гласоподавателите на ДПС няма да одобрят подобна коалиция.
    Уравнението има само едно решение - предсрочни парламентарни избори. Вероятно след 18 месеца.

    ОтговорИзтриване