понеделник, март 23, 2009

Див и лицемерен патриотизъм в "Голямото четене"

Крайното класиране за любими романи:

1. Под игото, Иван Вазов
2. Време разделно, Антон Дончев
3. Тютюн, Димитър Димов
4. Железният светилник, Димитър Талев
5. Малкият принц, Антоан дьо Сент-Екзюпери
6. Майстора и Маргарита, Михаил Булгаков
7. Властелинът на пръстените, Дж. Р. Р. Толкин
8. Осъдени души, Димитър Димов
9. На изток от Рая, Джон Стайнбек
10. Граф Монте Кристо, Александър Дюма
11. Пътеводител на галактическия стопаджия, Дъглас Адамс
12. Сто години самота, Габриел Гарсия Маркес

Добавям и един коментар от Michael_Nikita, който много ми хареса
Дали любимите книги на съквартирантите са "Под игото", "Време разделно", "Железният светилник" и пр.
Фаворизирането на книги като гореизброените е типично за изостанала, комплексирана, свита в черупката си нация, която обаче не си вижда положението, а непрестанно се бие в гърдите, че от Искъро по-дълбоко нема, и че Белоградчишките скали слагат в малкия си джоб Гранд Каньон...
Каква е тая национална карма бе хора ? Защо трябва да застинем в развитието си до ХІХ век, и да се гордеем как са ни убивали, изнасилвали, унижавали, вместо по-бързо да го забравим, и да гледаме напред.
Сигурен съм, че ако българите обичаха повече други книги, а не "Под игото", сега щяхме да сме на по-друго дередже. Духовната бедност и изтерзаност ражда днешния си резултат- "България 2009"...

7 коментара:

 1. Не е само до патриотизъм, въпрос на ограниченост си е. Под игото всички са я чели - тук таме някой с желание и на съзнателна възраст, но като цяло - сричайки и по неволя. И като изборът ти от 100-те книги се ограничи до 5-те, които си чел, много ясно, че ще избереш тези 5.
  А пък тези със съзнателния избор, гласували въпреки него за Под Игото са си просто зле.

  ОтговорИзтриване
 2. по-скоро е резултат от факта, че много хора не са прочели в живота си нищо друго, освен задължителните книги в училище

  а в училище се изучават само такива книги - няколко възрожденски автори, които напълват главите на децата със патриотарщина, село, крави и въстания.

  ОтговорИзтриване
 3. :) е сега - има и друго: колко от тези които харесват другите книги са гласували :)

  ОтговорИзтриване
 4. Който не гласува няма право да се оплаква. Никой не гласува, а после всеки реве че политиците били смотани, Евровизия била купена, мис България била грозна... Ами и по-грозна ще става, щото догодина може и да спечели със 100 гласа.

  ОтговорИзтриване
 5. Анонимен23 март, 2009 19:03

  Ламбов,недей да говориш глупости, че със 100 гласа се печели каквото и да е. Печели се с доста повече, въпросът е кой ги купува, кой стои зад тея гласове и т.н. Сравнението ти на тази анкета с гореспоменатите е доста глупаво, а изборите нямат никакво място тук. А на мен ми е през оная работа, коя книга го е спечелила това гоооолямо четене. Не съм гласувал, но ще се оплаквам колкото си искам, нали е демокрация.

  По темата: Аз съм на мнението, което се обобщи по-горе - резултатът от това допитване е следствие на типично българския сляп псевдопатриотизъм и простия факт, че по-голямата част от българите са чели задължителната литература в училище и вече дори са я забравили.

  ОтговорИзтриване
 6. какво да ви кажа... "моята" беше "100 години...", ама си знаех, че ще е "под игото", по-лесно е да кажеш, че е велика, отколкото да си признаеш, че само нея си чел...

  ОтговорИзтриване