сряда, февруари 11, 2009

Стотинковите аукциони :)

От месец два се въртят едни рекламки как за 5 лева може да си купиш телевизор или хладилник водещи към така наречените стотинкови аукциони, до днес не ме вълнуваше как функционират, но след като станаха обект на дискусия в офиса излязоха някои доста интересни неща, леко фрапиращи

Как работят

Вади се предмет, цената му се вдига с една стотинка при всяко следващо наддаване от някой от участниците кликнал върху бутона "Наддавай сега!". При кликането му таймерът се ресетва и започва да отброява нови 60 секунди или колкото е предвидено за максимално време между наддаванията, ако никой в този период не наддаде, последният наддал печели артикула за достигнатата сума

Как се наддава


За да се включиш в наддаването трябва да си закупиш кредити, с един кредит може да направиш едно наддаване, което се равнява на покачване на цената на артикула с една стотинка. Един кредит когато си го купуваш не струва една стотинка - примерно в един от популярните аукциони 100 кредита са 70лв или 0.70 лв. за 1 кредит, 500 кредита 280 лв. или 0.56 лв. за кредит, тоест даваш 56 стотинки за да можеш да вдигнеш с една стотинка цената на артикула.

Кой печели и кой губи

Когато спечелиш - печелиш правото да закупиш продукта на достигнатата цена. Примерно в момента върви търг за Philips ТV LCD с достигната цена 106.80 лв.
Това означава че дотук участниците в търга са изразходвали 10680 кредита, които ако са закупени на най-евтината тарифа - 56ст./кредит им струва 5980.80 лв. ако сега спре търга, собственикът на сайта ще прибере за телевизора (струващ 1500лв. в магазините) 5980.80 лв. + цената от търга 106.80 която ще заплати спечелилия или общо 6087.60 лв., (от тази сума ако е включена екстрата cashback в търга обяснена по-долу, ще се приспаднат възстановените кредити, числото може да достигне 54% от изразходваните кредити ~ 3200 лева максимално горе-долу или остават поне 2900 лева за собственика)

Да предположим, че до момента 4 човека са залагали и са заложили по равно - всеки е изразходвал по 10680/4 или 2670 кредита т.е. всеки от тях до момента е вътре с 1495.20 лв., и знае, че ако не спечели телевизора (ако е включен cashback-а върви и борбата на кого ще му е възстановят кредитите) ще си остане яко навътре, а спечелилия просто ще си го купи за 1495.20+106.80, малко по-скъпо от магазинната мрежа, но точно в този момент влиза 5-ти участник, който до момента не е нито един лев назад и ако вземе че първите четири се откажат, петия може с едно наддаване от 56 стотинки да спечели телевизора и да го купи за 106.81 лв., разбира се едва ли някой от тези набутали се с по 1495.20 лв биха се отказали току така, но възможността по всяко време да се включи който и да е желаещ прави ситуацията изключително комплицирана за всеки замесил се :)))

CashBack

Някои от търговете имат допълнителни екстри като възстановяване на процент от изразходваните кредити на най-добрите наддаващи, примерно на първия 100%, на втория 8% на третия 5%.

Потребители

Виждам два основни контингента потребители на подобни услуги - абсолютните балъци, като тези двамата които наддават в момента за телевизора и вероятно всеки от тях е поне 500 лева назад и няма отказване и хиени дебнещи за непопулярни пазари, в които да спечелят без особено силна конкуренция или с мнима такава (някой техен познат). Като трети тип може да се класират полубалъци, дебнещи сумата в някой пазар да нарастне прекалено много и включващи се или мислейки си, че се включват на последната права преди приключването за да могат да гепят продукта за симвлична сума без да са изразходвали прекалено много свои кредити. Разбира се нито за секунда не трябва да се изключва възможността от злоупотреба, примерно пускане на фалшиви участници(ръчно, автоматизирано...) в търга от собствениците на подобни аукциони, не знам как се контролира в момента този род дейност.

заб. Ако има нещо пропуснато или неточно относно функционирането на стотинковите аукциони ще се радвам да го кажеш

11 коментара:

 1. интересна информация... макар че на всеки нормален човек му е ясно, че няма как да си купиш айфон за 1ст. колкото и големи билбордове да наслагат с тая реклама...

  прав си - контингентът на такива пазари са само балъци, същите, които играят на война с есемеси

  ОтговорИзтриване
 2. Добре,че аукционите им дават пауза да поспят малко,че ще се зомбират съвсем, някой налял 5000хил. едва ли ще заспи с идеята,че друг ще му отмъкне стоката докато си дремва :) Балъци колкото искаш, но от тези "тримата глупаци", които и в момента продължават да упорстват все двамата или повече ще са прецакани и предполагам това ще им е последната игра, дано си научат урока, явно не могат да се усетят колко прецакваща е системата и как използва човешката слабост и хазартна психика, да не можеш да спреш до пълен банкрут. Интересно ми е как ли се псуват когато видят,че някой ги измества и вече не са последни наддали, тея момци ще си докарат някой инфаркт :)

  ОтговорИзтриване
 3. Дай да го аднем това в свежото,да дадем малко гласност на проблема,да не се излъжат повече хора да опитат от "меда" :) Кефи ме кви са олигофрени играчите, даже на снимките с някога спечелилите са много смешни, личи им, че коефициента на интелигентност е около 17,7 ;)

  ОтговорИзтриване
 4. http://en.wikipedia.org/wiki/Dollar_auction

  ОтговорИзтриване
 5. цялата работа е като хазарт без лиценз :) първия такув сайт - куписега.ком се роди в нашия офис пред очите ми, ама така и не се зарибих да играя :)

  ОтговорИзтриване
 6. искам да ти кажа че им направи по - голяма реклама, отколкото е тази в арена да речем :)

  ОтговорИзтриване
 7. струва ми се смяташ, че имам нещо против аукционите, а това изобщо не е така, даже се радвам че всички онези шибани копелета смятащи да гепнат нещо "на далавера" лапат големия в крайна сметка, точно това заслужават - всеки си намира майстора дали ще е стотинков аукцион или нещо друго, за простотията трябва да се плаща

  ОтговорИзтриване
 8. Голямата лъжа за сега е, че аукционите не са стотинкови, както изглеждат цените. За най-лесно разбиране смятайте 1 стотинка е равна на 1 лев.
  Т. е. цена 4.67 е равна на 467 лева. Това е платено

  ОтговорИзтриване
 9. Анонимен04 юни, 2009 15:21

  Радвам се, че тези които пишат не са играли, а само предупреждават другите.
  А аз мога да ви кажа, че играх в такъв аукцион и дори спечелих.
  Въпросът е, че всеки знае че е балък и печелят организаторите на сайта, но както всеки от участниците гледа да пречака другия.
  Това се дължи на човешката злоба и алчност, организаторите не са виновни.
  Те си гледат печалбата, дори си имат поставени лица, които да качват цените, като наддават в търговете.
  Погледнете на секция "Приключили" и ще видите едни и същи имена, които са спечелили и се повтарят, което означава,че или имат пари и ги мързи да ходят до магазина да пазаруват и го правят в тези сайтове или са подставени лица на организаторите.
  Така, че който не е пробвал, по-добре да не пробва, няма печалба, освен за организаторите.

  ОтговорИзтриване
 10. Да избием балъците, тарикатите самr ще измрат :-)

  ОтговорИзтриване