четвъртък, януари 29, 2009

Здравно осигуряване и егоизмът

Масово явление е хора да се оплакват как и един преглед не можели да си направят пък се били осигурявали, защо аджеба се осигуряват при това положение и колко лоша била здравната каса. В последния пост, на който попадам й били казали(GP-то й), че нямало пари защото хората се осигурявали на минимални доходи, но авторката на поста пита какво се прави в нейния случай - тя се осигурявала на реалния размер на заплатата и не трябвало ли да се диференцират нещата
* добре де, ама аз се осигурявам, на истинския си доход, при това доста над средния, на мен за 3 години веднъж са ми потрябвали 2 направления(добре, че не са спешни… или поне така се надявам) и не мога да си ги получа?
* като им е такъв зор кой колко пари дава за касата, защо не направят нещата диференцирани. Ако се осигуряваш на 300лв - имаш право на едни неща, ако се осигуряваш на 2000 - имаш право на повече неща.
* аз трябва да тръгна да умирам ли за да мога да осъдя здравната каса за тази простотия?
Основната идея, която стои зад задължителното здравно осигуряване е солидарността, много хора внасят минимална сума, за да може малко хора да бъдат лекувани по скъпи клинични пътеки безплатно. Пенсионерите са освободени, по принципа на диференцирането предложен по-горе излиза, че на тях нито една услуга не трябва да им се прави безплатно, камо ли да лежат по клинични пътеки, просто вади 2-3.000 лева(20 пенсии) за лечението си и го оправят иначе да умира, децата под 18 годишна възраст също са освободени т.е. и на тях явно нищо не трябва да им се прави безплатно, както и на безработните, които ги осигурява държавата, студентите биват осигурявани на 1 лев(най-много да са станали 2) от университетите си - на тях може да им се прави безплатна пълна кръвна картина, като за левче примерно...

Един преглед струва между 15 и 30 лева в зависимост от лечебното заведение, сумата не е космическа, за да се разчита единствено и само на направленията, а самите направления се ограничават от здравната каса(с регулативните им стандарти), заради възможността от злоупотреби както и ограничаването на здравноосгурените лица за щяло и нещяло (лека настинка, трънче в палеца...) да се влачат по специалисти безплатно за сметка на НЗОК, все пак идеята не е в прегледите, работа на GP-то е да прецени дали пациентът му наистина се нуждае от консултация със специалист.

Освен лечението на пенсионери, студенти и деца, безплатна е и спешната помощ, ако ви намерят полужив на пътя при поредната катастрофа, за разлика от страни като щатите няма да те попитат здравноосигурен ли си и да ти искат номерчето, ами направо ще те завлечат на операционната маса. Сега да добавим и разходите за апаратура, консумативи, персонал, медикаменти... които са огромни както и прекалено големия брой хоспитализирани пациенти годишно(заради липсата на профилактика*), който има в България - дали парите от осигуряващите се българи са достатъчно, още повече на осигуряващите се на минимални прагове?

*Профилактиката е един от основните проблеми в българското здравеопазване, разходите за нея винаги може да се спестят на момента(от теб, от мен, от НЗОК), но впоследствие липсата й и ненавременното откриване на заболяване освен много пари, може да струва и живот, масово е пренебрежителното отношение към този толкова важен елемент. С навлизането на частните здравно-осигурителни фондове точно тук нещата вече вървят надобре, все повече работодатели сключват договори по профилактичните пакети които се предлагат, служителите им отиват на групи, организирано, и така липсата на само-инициативност се елиминира. Някои от по-големите лечебни заведения пък директно предлагат профилактични пакети.

Доброволните здравно-осигурителни фондове са тези, при които нещата вече се диференцират, в зависимост от нивото на осигуряване, което си си избрал - често ги делят на базисен, стандартен и лукс, получаваш безплатно определен набор от услуги - но това е доброволна вноска, ако беше оставено всеки българин доброволно да решава какво да прави и при задължителното - очевидно една голяма група щяха да подходят егоистично - дори и за смешната сума на здравната вноска, пращайки в отвъдното всеки пенсионер разчитащ само и единствено на пенсията си.

13 коментара:

 1. хех, нещо не си доразбрал за спешната помощ - даже в сащ тя е безплатна и се полага и на тия, които не са здравено осигурени. за спешни изследвания, операции и процедури в ER не се плаща.

  ОтговорИзтриване
 2. едва ли има развита страна в която ще те оставят да умреш на пътя(ако е тежкa катастрофата), още повече често спешните пациенти нямат физическата възможност изобщо да се идентифицират първите часове, та изобщо да се разбере осигурени ли са или не, в контекста както съм го написал наистина не е много вярно, но единствената безплатна помощ е тази - "умиралката", в момента в който те стабилизират си аут от лечебното заведение, отделно заради злоупотребите със спешната помощ често се отказва на реално спешни но неосигурени пациенти, за всяка останала спешна помощ ще получиш сметка за лечението си.

  ОтговорИзтриване
 3. Привет, voxy,
  значи, относно пенсионерите и тн... нямам нищо против държавата да разпределя от моите пари и за тях, но все пак искам като ида на лекар и аз да се възползвам от лекарска помощ (написала съм го в коментарите :) )
  Относно платените прегледи... и аз така си казах "струват 20-30лв, ще ида, няма да вися за направление", отидох, дадох 25лв, трябваше след 2 седмици да ида 2ри път, отидох, дадох още 20лв, на 3тия път - още 20... снощи реших, че след като явно ще ми се налага да ходя още няколко пъти, този път, ще си взема направление.
  Второто направление беше за, да го наречем, профилактика - имам възпален лимфен възел и ако се зачетеш в интернет може си изкараш акъла на какви неща може да е симптом.... та така..

  освен това докторката ми показа какво ще включва задължителния годишен профилактичен преглед - едно голямо нищо(може да видиш в сайта на НЗОК, предполагам)

  ОтговорИзтриване
 4. Най-добре е да не се разболяваш в България!

  ОтговорИзтриване
 5. Добре, да започнем отдалеч. Остави системата, че не е перфектна, не е. Има много неща, които да поправим и не се знае от къде трябва да се почне.
  Погледни хората, които работят по и в тази система. Както казва майка ми – Хвани единия, блъсни другия, третият сам ще падне. Сякаш избирани с конкурс, нито разбирам системата, нито знаят как да я пролагат като хората.
  Те такова чудо като..безплатно...в болниците няма. Опитват се да намалят разходите на болниците, на държавата, гледат и на хората да не им е скъпо. Хващам се в момента за...сигурно най-малкия проблем...Студента съм в Германия. Част от ЕС! Както и ние! Плащам си хубава сума за здравно осигуряване, което е задължително тук, ако искам да уча и получавам всичко безплатно, всичко..преглед и лекарства (независимо какво е струва 5 евро!)...системата им също не е перфекрта, но няма място за сравнение с нашата. Както и да е! Здравната ми каса тук, която не е държавна ми дава здравна карта, която покрива всички страни членки на ЕС и още няколко. В България се прибирам за три седмици максимум на година. Вероятността да се разболея в БГ е минимална. И все пак ми се случи...Какво става. Джипи-то обяснява на майка ми, че не съм здравно осигурена и принципно трябвало да ми вземе тройно и това с Европейска здравноосигурителна карта не го разбирала и не я интересувало. Ставаше дума за Бисептол...а стана световен скандал. Както и да е..решавам, ще отида в НЗОК и ще питам как стоят нещата.
  Ето как...трябва да преведа и легализирам всички удостоверения досега от университета, за всеки семестрър, който съм презаписала, за да видят, че не съм прекъсвала.
  Трябва да взема удостоверение от МВР кога съм напуслана страната...всичко това с цел държавата да ми плаша всеки месец здравна осигуровка?! И аз се питам, защо държавата иска сама да се набута, плащайки за човек, който живее в чужбина, официално! Това са минимум 100 лева на година. Вече 3 години. И аз не съм единствената, която трябва да се бори с тази бюрокрация. И като се опиташ да обясниш, че няма смисъл...те ти повтарят като грамофонна плоча– удостоверение от университета, в който учите и от МВР.
  С тия пари дето ги плащат като луди за студенти в чужбина, могат да ги използват за едно две направления на месец повече!
  Аз дигнах ръце, лекувам се тук, в БГ не се разболявам, не им занесох прословутите документи, за които тук ми се присмиваха, че изобщо ми ги искат и не искам държавата да плаща за мен! Може ли сега някой да го обясни това на държавата?

  ОтговорИзтриване
 6. wintryburning, може да се обясни като кажеш колко плащат немците на месец за здравно осигуряване

  ОтговорИзтриване
 7. @voxy, аз с кеф ще си плащам същите суми за здравни осигурвики като тези в германия, ако ме лекуват адекватно като се разболея и ми правят профилактика ;-)

  ОтговорИзтриване
 8. iffi, ти да, но всички осигуряващи се на по-малки суми ще си останат

  ОтговорИзтриване
 9. @voxy, както споменах, за мен, няма лошо държавата да разпределя осигуровките на тези, които плащат повече, за пенсионерите и за останалите, стига все пак като идеш на доктор да получаваш адекватно лечение :)

  ОтговорИзтриване
 10. Няма как над два милиона пенсионери, отделно инвалиди, родилки, деца и др. да се лекуват с 5% (или май 8%) здравна вноска от официалните заплати на два милиона работещи. А още по-нагло е да дойде някой от майната си, който там плаща за масажи на бабите Швайнаршбург, и да иска нещо безплатно тука.

  ОтговорИзтриване
 11. @Анонимен, ами нека не е 8 ами да е 20%, ама да работи.

  ОтговорИзтриване
 12. iffi: Ти ще плащаш 20%, още 2000 като теб - да. Но останалите? Ай сега, признай си - нещо са те оплескали, щото много четеш в интернет и вместо гнойна пъпка, каквато имаш на вратът си, ти си мислиш, че е лимфома, карцином на лимф или ... :) Адекватното лечение е информативното съгласие, а здравната хигиена - най-доброто такова.

  ОтговорИзтриване
 13. @Steliyan, не ми е на врата и не е гнойна пъпка, а е наистина лимфен възел. Иначе че чета много в интернет си прав ;-)

  ОтговорИзтриване