сряда, януари 21, 2009

Изкуството на Черни


Сутринта този мушмул при Бареков(социален антрополог) интерпретира интерпретацията на тези, които са против кенефа на чешкия лайнар Черни така
"Тя е чисто травматична. Това е поведението на дълбоко засрамени хора, които имат усещането за системен провал, хора които се чувстват унизени, които се чувстват страшно зле със себе си, които имат поредица от неразрешени вътрешни конфликти, т.е. хора които имат объркана идентичност"
Тъй като и аз съм против точно този турски кенеф, та започнах да търся в себе си неразрешени вътрешни конфликти, срам, усещане за системен провал, подтиснатост или нещо подобно и открих единствено раздразнение, от това някакъв чешки педераст да оприличава родината ми като тоалетна, другият кретен в студиото - някакъв художник - изрази мнение че не се вижда/разграничава изображението от изобразеното, не се виждал дълбокия смисъл заложен в този кенеф и че това било модерното изкуство, то си служело с такива похвати. Явно не разбирам от модерно изкутво и вместо да го видя в тази творба виждам един чешки мухъл прочел две изречения за историята на България в уикипедията, без да си прави труда да задълбава и преценил, че ще скандализира или провокира достатъчно реакции изобразявайки страната ни като кенеф, разбира се турски заради 5-те века, не вярвам да е задълбавал в народопсихологията на всичките 27 страни членки на ЕС. Двамата "изкуствоведи" се обединиха зад идеята и че това което българската държава правела било опит за налагане на цензура, а изкуството не трябвало да се ограничава, това явно за двамата означава, че няма проблем чехът да изобрази България като задник в който е напъхан турски фес като член, изкуството не трябва да се ограничава, но всяко такова си има места, Брюксел не е мястото за показване точно на такова изкуство, в една лична експозиция или в личния си блог като мен примерно(с кенефът на Тишо), не виждам проблем да си изобразява каквото си иска, но не и в централата на ЕС.

Виждам една голяма част от българите застават зад това че сме кенеф, същите обичат и изцепката "Не сме народ, а мърша" и вече съм писал за тях и проблемите им(включително "вътрешните конфликти")

17 коментара:

 1. Сигурен показател за комплекси е човек да не носи на маитап. Липса на вкус е от амнайсет страни само едно правителство да поиска да му разкарат кариткатурата.

  ОтговорИзтриване
 2. А, пропуснах да те питам: ти червен боклук ли си или гадже на Бетина Жотева.

  ОтговорИзтриване
 3. когато майтапът е просташки не смятам, че трябва да "се носи"

  със сигурност не съм гадже на майка ти, а това ти стига като инфо ;)

  ОтговорИзтриване
 4. Няма и как да си. Майка ми не ходи с червени парцали ;-)

  ОтговорИзтриване
 5. Що за майтап е да изрисуваш България по такъв обиден начин! Аз на подобни майтапи не нося!

  ОтговорИзтриване
 6. Баш на място си е шегата. Проблемът е в тълкуващият я.

  ОтговорИзтриване
 7. Защо всички се взират в кенефите, а никой не обръща внимание на коалиционно нашарените тръбички? Подигравката е с триглавата ламя не с българите. Въобще и не се чувствам обиден от подигравката със социалистите(комунистите). Той Черни си е заявявал и преди, че мрази комунистите и техните отрочета и в червата си.

  ОтговорИзтриване
 8. Брех, колко много носещи на хумор българи изведнъж се навъдиха! Или по-скоро комплексари, убедени, че живеят в кенеф. Затова и акат през прозореца и обясняват, че то и без това си е мръсно и "никога няма да са опраиме"...

  ОтговорИзтриване
 9. Аз на това не му викам шега, а обида! А тези нашарени тръбички никак не ме впечатляват, заради някакви комунисти се подиграват с България!

  ОтговорИзтриване
 10. А ти какво направи тия някакви комунисти да не те управляват? Ала знаеш да негодуваш по блогчетата...

  ОтговорИзтриване
 11. @niks еми като влезеш във водата до някой черноморски курорт и видиш какво плува около теб, изводът къде живееш сам си излиза (под формата на кожен обрив)...
  @maria234 реагираш като талибанин след публикуването на карикатурите на пророка Мохамед. Хайде оттласни се леко от азиатско мислене :) Нали карикатурите бяха "порява на свобода на словото" или сега като нещата се насочиха срещу нас нещо мерим вече с друг аршин.

  ОтговорИзтриване
 12. мен си ме кефи кенефа, и другите нации са обрисувани по подобаващ начин

  художникът е българин/българка, а не чех. авторът е знаел изключително добре какво прави и може би трябва да му се даде да излага по-често

  ОтговорИзтриване
 13. ако прочетеш описанията на останалите държави и как "творецът" ги е изобразил ще видиш, че цялата "инсталация" не е нищо повече от някакви първосигнални идеи за всяка държава: германия има свастика, дания има лего и т.н.

  не ме дразни, че е сложил кенеф за българия - аз на парламента отгоре бих го окачил тоя кенеф, като емблема на сегашното правителство, ама тва ако е изкуство...

  ОтговорИзтриване
 14. Мен пък също много ме дразни, че е тоалетна. Има къде къде по-сполучливи примери и начини да се иронизира България, но специално турска тоалетна - аре сори! И е прав niks - мнооооооооого отворени се написАхме бре! Всеки се съгласява, че сме тоалетна, всеки приема това с чувство за хумор, та даже наши творци в кавички му се възхищават! Ай сиктир!

  ОтговорИзтриване
 15. Въобще не става въпрос за чувство на хумор, неговата проява и неговото възприемане. Не съм комплексар, но не съм и сляп. Живеем в кенеф ( може и по-зле, да). Но аз няма да си затварям очите. Точно заради такива хора като вас, псевдопатриоти си тънем в лайната и се удряме в гърдите, крещейки булгар,булгар! А през това време държавата ни загива. Вместо да обяснявате колко била дебелашка шегата, вземете да направите нещо, за да не е толокова болезнена. Ако досега не сте го разбрали, събудете се.
  Съвсем друг е въпросът, че това наистина са първосигнални асоциации както каза Longanlon.

  ОтговорИзтриване
 16. http://www.standartnews.com/comments/details/id/240/%D0%9D%D1%83%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%BB

  ОтговорИзтриване
 17. Голяма работа, че на Карбовски му харесвала тоалетната! Разбира се, не трябваше да слагат черния креп, но аз не отъждествявам България с тоалетна, изобщо! И няма нужда тези, които я виждат по този начин, да навикват неподвластните на подобен pод "изкуство"!

  ОтговорИзтриване