вторник, януари 13, 2009

Анонимен коментар... що е то?

Блогъри един през друг се надпреварват да плюят и подценяват анонимните коментари - най-вече когато са отрицателни? но наистина ли анонимните коментари заслужават това отношение?

1. Не всеки потребител в интернет има някаква страница - блог, профил или ненам си какво и никой не е задължен ако има да го линква
2. Всеки може да си измисли ник и да го слага наляво и надясно нали? или някакво име - примерно Еленчо Еленчов и така излиза от графа анонимни
3. Голяма част от потребителите не виждат смисъл да оставят нищо незначещ и неговорещ ник
4. Най-важно е самото мнение
5. Не всички са егоцентрирани, самовлюбени или пробващи се да блестят с оригиналност пробутвайки си мненията навсякъде
6. Ако коментарът е негативен мисли повече за причините отколкото за анонимността на автора, ок анонимен е, но това не го прави автоматично неверен, вж. т.2
---
7. И все пак ако ще коментираш и URL-то ще остане празно, най-добре е да използваш уникален ник, към който всяко твое мнение да бъде отнесено


И тъй като забелязвам, че в блоговете под Blogger анонимните коментари са значително повече и подозирам, че е заради интерфейса ето едно ръководство, с което ще се убедиш, че не е чак толкова досадно да въведеш името си, вместо да избереш Анонимен

7 коментара:

 1. Но пък и има разлика между анонимно мнение, и анонимна фъшкия.

  Не видях да са споменати една голяма част anonymous вметки. Регистрирани, с профили, с неограничен достъп не интернеда, налундзили бутонките и просто така, показващи вниманието си към нарочен бисер от творческата клоака без оторизация. Като аноними. Защо не и от скука. Както и на мен ми е по-удобно понякога. Няма да се кривя. Сто процента по-удобно ми е.

  Онова между редовете трябва да е насочено, мисля си само, срещу миазмата. Самозванието. Порасналите криле директно в/у потурите. Че всеки иска да се разрови из гащите и да си го размаха в инфантилен порив без задни мисли, обаче какво ще каже доверената публика на Кортасар и Барбароните?

  + слагам кило ракия, че всеки се е подписвал дори в собствената си работилница - като анонимен; поне веднъж. Защо иначе се слагат броячи, бръмбъзъци и целево публиката се гони със интересни от преинтересни прескачащи се антигравитационни и отвъдеволюционни словоредища. Въпросителна. Ми щото егото сърби, яко сърби. Като псориазис сърби. И трябва да се начеше, ама душманската. И ако може бръже-бръже.

  добрутро баси

  ОтговорИзтриване
 2. Мнения с лопати да ги ринеш. Регистрираните коментари са написани от хора които са вложили времето да се регистрират и да пишат глупост в чужд "домейн" вместо да го напишат в собствен блог.

  Анонимните са коментиращи които нямат за цел да изразяват мнение, а да пишат коментар с цел да провокират дискусия около техния коментар :)

  Или нещо такова философско...

  ОтговорИзтриване
 3. И мислиш, че с това доказа колко голяма е ползата от анонимното плюене ли?
  Не знам, откъде си направи извода, че Блогърите сме се надпреварваллии да плюем и подценяваме анонимните коментари.... Би ли посочил списък на блоговете, които четеш, за да видим.
  Да не би да се опитваш да ми кажеш, че сега някой ще пусне анонимен коментар "Ти си тъпак, егати тъпата статия" и ти ще го сложиш в блогрола си?
  Ама моля те, най-малкото с това подценяваш редовните си читатели.Или може би ми казваш, че твоите приятели са равни за теб с този, аномния, който те псува на улицата.....? Уважавам анонимни, негативни коментари, които изразяват становище, без обиди и псувни.Останалото е чешеене на езици или нещо друго.
  Не забравяйте, че има много хора с мнение без блогове.Има много блогове, в които коментара е анонимен, ако не си регистриран и т. н. НО, винаги можеш да си напишеш името, нали?Ама не смеят, щото зад него стоят мишоци.

  ОтговорИзтриване
 4. fen, "ти си тъпак, егати тъпата статия" ми харесва като коментар, кратко и ясно, мнение показващо силно несъгласие с написаното, ето това е проблема - прекалено личното възприемане на коментарите, голяма част от блогърите се изживяват за някакви звезди, каквито не са и смятат, че наистина коментиращия силно се вълнува дали блогъра е тъпак или не. Подобни коментари дават повече яснота за мнението на посетителите на един блог относно засегната тема, която би трябвало да е центъра на внимание, но блогъра вижда единствено себе си там - в центъра

  Предпочитам подписаните мнения, то затова е и 7-мата точка, но нямам проблем с анонимните и отново да напомня - всеки "мишок" може да си измисли име и стига вече с този страх, всички си пишат с IP адреса получен от доставчика или смяташ че минават през проксита за един коментар?

  ОтговорИзтриване
 5. Имаме доста различия по темата.Първо, "ти си тъпак, егати тъпата статия" не е никакъв коментар.Това е едно голямо нищо и не дава никаква яснота за обсъжданата тема.За мен поне.Такъв коментар означава, че нито си прочел написаното, нито имаш мнение по въпроса.Означава, че си просто плювалник.
  Второ, не знам къде си видял блогъри-звезди? В България и звезди.....Пак казвам, покажи какви блогове четеш, защото явно нещо не наред.Даваш дефиниция за блогър и слагаш повечето под общ знаменател, ама няма нито един пример.Малко ми е странно!Другото, което не ми харесва и не споделям е, че явно защитаваш аномните злобни коментари и меко казано подценяваш част от активните, доказали се блогъри.
  Мога да кажа, че съм се срещал с една част от активните блогъри.Не съм видял нещо звездно да блести по тях.Това са хора, като мен и теб, но разликата е, че когато напишат нещо в блога си, то е авторско, обосновано интересно......нали не си мислич, че случайно са станали големи блогъри.Просто ей така.
  Не виждам нищо вярно в тезата ти.Да не говорим, че не си посочил нито един пример за блогър звезда, но ги сложи веднага под общ знаменател.Съжалявам, но е така.Замисли се.Надявам се следващият ти коментар да е обоснован, защото иначе можем да си говорим така до безкрай.Само, че ако пак ми напишеш общи приказки, колко са тъпи доказалите се блогъри и колко умен е коментара "ти си тъпак, егати тъпата статия" на анонимен, няма какво повече да ти кажа.Ако искаш даже можеш да ме причислиш към някоя от твоите класации:)

  ОтговорИзтриване
 6. fen,
  1. разбрах че "ти си тъп..." не е никакъв коментар за теб, още в първия ти пост, за мен пък е, нали може :)))
  2. "голяма част от блогърите се изживяват за някакви звезди" не че са звезди, различно е
  3. примери няма - това не е лов на вещици, целта е малко повече толерантност към анонимните коментари, защото когато са "кефиш" няма проблеми, когато са "тъп си" има
  4. "големи блогъри" хахаха
  5. всъщност ти отдаваш много по-голямо значение на анонимните и злобни коментари от мен

  -- от поста
  6. Ако коментарът е негативен мисли повече за причините отколкото за анонимността на автора, ок анонимен е, но това не го прави автоматично неверен, вж. т.2

  това е единственият коментар за негативните коментари в поста, сега за несъгласието ти - означава ли, че един анонимен отрицателен коментар, за теб директно влиза в графа - неверен

  ОтговорИзтриване
 7. Виж, първо дефинирай негатвен анонимен коментар.Едно е коментар, като моя, но пуснат анонимно, друго е "ти си тъпак, егати тъпата статия".Това второто НЕ е коментар.Щом обаче за теб е, няма какво да обяснявам повече.Имаме огромни различия по темата.
  По точка 2-Единственото, което разбрах е, че за теб съществува голямо съсловие от звезди-блогъри.Аз не съм ги срещал.
  3.Като няма примери, няма как да защитиш тезата си.Просто изказваш собствено мнение.Или си чешем езиците с теб:)
  4.Има големи блогъри.Ха-ха.За теб явно няма, за мен има.Мога да ти изброя няколко-Иван Бедров, ха-ха, Иво Инджев, ха-ха, Марфи, ха-ха, Елфа, ха-ха, Бого Шопов, ха-ха.....няма нужда да ти изброявам още.В твоя речник явно я няма тази дума.Би ми било итересно дали въобще има някой голям човек за теб, независимо какъв е?
  5.Щом така смяташ.
  6.Не знам, защо ми даваш такива съвети, не ме познаваш, не си чел явно коментарите ми, не разбирам как си направи извод за мен?
  7.Ами коментар, който гласи "ти си тъпак", влиза единствено в графата -Поредния плюещ мишок.В него няма нищо, което да ме накара да му отговоря, а камо ли да го гледам през призмата ВЕРЕН-НЕВЕРЕН.Ти така ли се самоопределяш, идва някой, който не познаваш и ти казва "ти си тъпак".И ти почваш да мислиш, аз тъпак ли съм или не съм:)Нали се сещаш, че за да направиш такъв коментар, най-малкото трябва да познаваш човека.Иначе другото е диктатура.Хитлер и евреите, познато ли ти е.Казваш всички евреи са лоши, да ги избием????

  ОтговорИзтриване