вторник, януари 06, 2009

Украйна е виновна!

Толкова е очевидно, че шибаните украинци са виновни, че няма накъде, учудващо е поведението на медиите, до една се надпреварват да цитират глупостите на украинските копелета - било възможно Русия да спре доставките на газ за Европа, ами възможно е след като това спиране, а и отклоняване го правят точно украинците. Според Газпром, украинците са затворили три от четирите експортни газопровода, Русия спират единствено доставките за ТЯХ, спрели са и луфта с изчезващите количества по трасетата в Украйна. Прави впечатление как повечето не цитират или поне не отдават значение на цифрите - Украйна досега са плащали $180 за 1000 куб.м. газ и отхвърлят новата цена от $250, докато в Европа средната цена е $500, самите ние плащаме $525(вероятно най-скъпата цена благодарение на Гоце и Станишев), като не искат $250 да не купуват, това разбира се едва ли могат да си го позволят толкова лесно та затова прибягват до извиване на ръце - реално в момента Украйна са спрели преноса и ако трябва към някого да бъде насочено вниманието, и критиката, то е точно към тях, не толкова към Русия, които очевидно че специално с Украйна са в по-неизгодната позиция. Дневник разбира се стигат до върховете на антируската си пропаганда, която им е любимо занимание - ЕС: Москва незабавно да пусне газа! впоследствие се оказва, че това не е никакъв ЕС, а чешкото председателство от което цял месец Европа се опасяваше че ще омаже нещата и те - чехите точно това и правят :)) обаче за Дневник това е ЕС :)))

edit: добавям един коментар на TheEvilestEvil, че много ми хареса
За несведущите: Русия и Украина имат два договора:

1. Доставка на газ за Украина при цена 170 долара и нещо
2. Транзит на руска газ през Украина към Европа (вкл България).

Последователност на събитията:

1. Договор 1 изтича и Русия решава да поиска по-висока цена за новия договор, имайки пред вид че всички освен Украина купуват газта за по 450 долара

2. Украина казва - ние сме в криза. Не само че не можем да плащаме толкова, но не можема да ви се издължим и за миналата газ.

3. Руснаците казват: Не стига че сте мизерни и неблагодарни задето досега ядохте газ на аванта, ами сте и крали европейска газ в големи колбичества.

4. Румъния и Полша подгвърждават намаленото налягане на изходните украински пунктове.

5. Русия казва: Сори братя славяни, но ще си плащате като всички иаче няма газ за вас.

6. Украинците казват: Няма пък.

7. Русия: - Напълно сме съгласни с вас - няма. И запечатва отбивките към Украинските газохранилища.

8. Газта продължава да тече към Европа още 4 дена след спирането за Украина, защото транзитния договор има още 3 години.

9. 5/6 януари газта спира да преминава изходните украински пунктове. България и други страни, които нямат достъп до северната белоруска линия остават без газ. Неочаквано и без предупреждение.

Сега нека помислим като сериозни хора. ако Русия иска да изнудва ЕС да натисне Украина, тя със сигурност би поставила ултиматум: или ги убеждзавате, или ви спираме газта по тази линия. Русия няма изгода да го прави изненадващо - защото така би нарушила договор и би дължала неустойки. Самия Газпром твърди че не е спирал подаването към украинската транзитна линия за европа. Тогава остава въпросът кой има изгода да спре доставките по тази линия. Отговора е лесен и сам се набива на очи. От тази ситуация може да се възползва само Украина изнудвайки ЕС да се договори с Украина възможно най-бързо за да възобнови изпълнението по транзитния договор и отново да пуска аванта на Украина за да не прави зулуми по линията.

Подаването на газ лесно се установява - има множество уреди за отчитане по границите на държавите и междинни станции. Газпром няма да твърди че не е спирал газта, ако го е сприла - защото това може лесно да се провери. От друга страна Украинците отказват да допуснат комисии до междинните газомери ….

Радвам се обаче да слушам как хора непозаващи Русия (поради причината че са “антикомунисти” и за тях е срамно да четът за русия нещо по-различно отколкото злобни памфлети за злодея Путин заграбил престола на руските императори и превърнал народа в роби) пишат за Русия с такова чувство за компетентност.

Путин, Медведев и т.н. са си хора и като такива си имат своите предимства и недостатъци. Но има един определен факста - че вие за такива хора в политиката можете само да си мечтаете. Те правят нещата - понякога грешат, понякога успяват. Тукашните - само вегитират и се самополиват. Колкото и европейски и натовски и оон-ски комисия следяха за изборите в Русия - мнозинството избра Путин (да, не Медведев, а именно Путин). Явно има защо и за това можете да намерите бързо най-ясни статистики. Решени са няколко от сериозните икономически и политически проблеми - да решени твърдо и понякога не много демократично, но ефективно. Стандартът на живот в Русия се повишшава бавно но сигурно, което не може да се каже за България, въпреки голумите очаквания след влизането в ЕС. Така че, какво ви пречи на вас, българите, Путин? По какъв начин ви засяга? Плаче и ридае Путин всеки ден за вас и се чуди как да съсипе България. Ще взема да му звънна да го посъветвам за един ефикасен метод - да върне малко българи в българия. Явно това е цаката. Хора без самоуважение, хора озлобени срещу всичко и готови да критикуват всеки, стига това да ги оправдава за това че нямат своя гражданска позиция. Хора които машинално викат лозунги , които не само са безсмислени и политически импотентни, но и неправилно построени от езикова гледна точка.

Руският народ е показал че когато някой започне да го натиска прекалено много, то той знае как да се дигне и да избухне. Само за миналия век го е правил три пъти. Така че не се притеснявайте вие за бедните подтиснати от путиновата тирания руснаци, те все някак си ще оцелеят. Помислете по-добре вие дето все търсите пранките на другите, в какви окови и робия ходите. ако в България е демокрация и свобода, то само едно ще кажа “Да живее Путин! Да живее диктатурата!”, колкото и да не ми допада култа към личността …

Преди да се научите да анализирате околния свят, вземете се научете да мислите не с лозунги а с главите си …

Иха какво нещо изписах. Сега ще ме обявят за путинист-комунист-колаборационист и газпромофил ;) ха ха ха

16 коментара:

 1. Пич, объркал си се много много яко.
  Ние имаме договор с РУСИЯ за доставка на газ. Украйна хич не е страна. В договора си пише, че си плащаме, а руснаците доставят.
  Как ще се разберат с украинците за това газът да мине през тяхна територия, хич не е наш проблем и няма какво да се занимаваме с украинците. Проблемът е на чичко Путин, който е решил да извива ръцете на украинците, без да прецени че и те могат да извиват неговите (свикнал с меко-киткенското поведение на ЕС и България в частност).
  Иначе казано Русия не си изпълнява задълженията по договор. Затова и критиката е към тях. Просто и ясно. Да си направят друг газопровод като не им стиска да се разберат с Украйна.

  ОтговорИзтриване
 2. е не виждам какво извиване на ръце е да поискаш $250 при положение че е $500, отделно си има и транзитни такси и едни 15% загуби на територията на Украйна, на това да му кажеш извиване на ръце, тоест един вид ако Украйна реши че трябва Русия без пари да и дава газта и ако не го прави ни врътне кранчето пак Русия е виновна така ли? а ти виждал ли си договора? защото до колкото знам много малко знаят какво пише там, едва ли са пропуснали клауза за рисковете по преноса

  тази русофобия е прекалена

  ОтговорИзтриване
 3. Както казах, проблемите между Русия и Украйна не трябва да се прехвърлят при нас. Ние имаме договор с Русия и той не се изпълнява. А територията на Украйна е суверенна (баси, ако и нашата беше такава) и Русия трябваше да разбере, че трябва да се съобразява с това.
  Да се разберат помежду си, ние проблеми с Украйна нямаме, газът ни се продава на румънската граница, Русия е трябвало да мисли предварително как ще го докара дотам.

  ОтговорИзтриване
 4. kenanoff, Русия и Украйна имат договор за пренос на газ през територията и до края на 2010, Украйна го нарушава и врътва кранчето, какво трябва да направи Русия? според теб в случая?
  Другият пък договорът помежду им - за доставка на газ изтича в края на миналата година, значи нищо не е нарушила Русия или нещо е нарушила, ако не са така фактите някой да вземе да ги каже

  ОтговорИзтриване
 5. Ами Русия да окупира Украйна и да ни пусне газ.

  ОтговорИзтриване
 6. Ами да, няма да е зле, жалко, че подобни действия са специалитет на американците! VOXY, честит имен ден!

  ОтговорИзтриване
 7. Май говорим на различни езици.
  Как да го обясня по-ясно - не би трябвало да ни интересува какви са договорите на Русия с Украйна! Точка! Задължение на Русия е да обезпечи задълженията си по договорите с нашата страна (те и едни договори с два посредника, ама...).
  Но не са го направили. Очаквали са че ще извият ръцете на украинците за двойна цена и те няма да реагират (както стана с нас). Но не станало.
  И са виновни, че не са предвидили това и сега не си изпълняват задълженията.
  Ще дам такъв пример - Някой ти счупи фара на колата и ти си караш така и те спре полицай. Кой ще е глоби полицая - теб или "неизвестният извършител"

  P.S. честит имен ден и от мен, щом е днес!

  ОтговорИзтриване
 8. мерси за именния ден, за протокола - Иво, да не се бърка с Иван ;)

  kenanoff, т.е. Русия е длъжна ако Украйна поиска газта да й е безплатна, те да й я доставят безплатно, за да има пренос, въпреки че преноса е съвсем отделен договор който изтича в края на 2010? така ли, длъжна защото има договор с нас :)))

  ОтговорИзтриване
 9. zaradi transportnite razhodi cenata varira spored razstoqnieto na dostavka, normalno v Ukraina da e v pyti po-evtino otkokoto v Iujna Afrika

  ОтговорИзтриване
 10. Ами kenanoff е прав. Ние имаме договор с Русия и те трябва да го спазват без значение как ще ни доставят газ. Ако ще с камиони да я превозват - това си е техен проблем. Както ние понасяме загуби като плащаме за най-скъпата газ в Европа, така и те трябва да си понесат загубите от Украйна и да си изпълняват задълженията по договора. То всеки може да прибира парите ама трябва и да носи отговорност когато подписва договори.

  ОтговорИзтриване
 11. Динко, има една подробност и тя е че този договор е най-голямата тайна в България и това едва ли е случайност, хората които са го виждали се броят на пръсти, от което може да се предположи че Гоце и компания са подписали супер преебаващ ни договор и най-вероятно дори и компенсации няма да може да поискаме и нищо чудно в момента Русия да си спазва договора според клаузите му

  ОтговорИзтриване
 12. Че ние сме преебани е едно, ама те спират газта на половин Европа. И не Украйна спира газоподаването, а Русия. Проблемът е, че Украйна си краде газ и се губят по 2-3 мил. куб. от входа до изхода на Украйна. И братушките нали са си брутални решават проблема като спрат газта. Не казвам че украинците са прави, само че този проблем си е съвсем друг и трябва да си го решават в съда или да се бият, а не да ни преебават нас.

  ОтговорИзтриване
 13. Voxy, не е хубаво нещата да се назовават с истинските им имена. Хората се дразнят ;)

  ОтговорИзтриване
 14. Много е хубаво даже, на мен ми харесва!

  ОтговорИзтриване
 15. Мдаа, не си прав да пишеш истината. На хората верно се дразнят.

  Иначе си го написал много добре, и за съжаление това е истината. Всеки който има 5 грама мозик, ще стигне до същите нелицеприяти изводи.

  @Кенанов - България няма договор с Русия, Няма договор дори с Газпром. Има 2 посреднически фирми. И съм 99% сигурен, че неустоики няма да видим. На Русия ли е вината ? Не мисля ! Би трябвало да търсим доста по наблизо - на Дондуков.

  ОтговорИзтриване
 16. Написаното в обсъжданата публикация е пълна глупост, разбира се.
  Твърдящите, че това е "истината", вероятно говорят за друго, или също лъжат.
  Ще припомня, че в статията пише, че не руснаците са спрели газоподаването, а украинците. Точно така пише :)

  А газоподаването е спряно по нареждане на Путин, при това руснаците са спрели газоподаването не само към България (за която се шушумуши за някакъв "таен" договор), а за всички, към които по този газопровод се изпълняват някакви договори.

  kenanoff изчерпа темата още с първия отговор тук - съседската караница между руснаци и украинци си е тяхна работа, а който е навикнал на пошли телевизионни шоута, нека взима страна там и да праща SMS-и.
  Това обаче има дотолкова връзка с доставките на газ към Европа, доколкото само да покажат, че Русия е изключително ненадежден доставчик.
  Анадъмо?

  ОтговорИзтриване