четвъртък, декември 11, 2008

Da ti go na4ukam Nikolai4o!

Ако го напишеш така рискуваш глоба от 100 до 300 лева за физически лица, за други достига до 1000, това е прието от Министерски съвет и отива като предложение в народното събрание благодарение на един неповторим гений - Николай Василев, който иска да се спазва официално приетата транслитерация за преход от кирилица на латиница не само от държавната администрация, а от всички, включително и физически лица, та ако не искаш те глобят, трябва да го изпишеш така
Da ti go nachukam Nikolaycho
разбира се всички прилики с реални лица и кратуни са абсолютно случайни.
По въпроса Делян е засегнал основните моменти, като позицията му вероятно се споделя от всеки разумен и трезво мислещ българин - задължително само за документите, табелите или каквото там издава държавната администрация, но не и за частни физически и юридически лица, абсурдно е дори да си го помислиш, а този смехурко закони твори и забележете - абсурда се одобрява от Министерски съвет, като следваща стъпка Николайчо може да приеме закон за задължителна употреба на БДС подредба на клавиатура или фонетиката на БАН и да пусне ДАНС да разкрива престъпниците използващи друга.

И този закон вероятно няма да мине, но е поредната безумица - ДПС преди няколко дена поиска до 4 години затвор и от 5000 до 10 000 лв. глоба за проповядване на религиозна омраза чрез слово, печат, средства за масово осведомяване... защото последните години много се бил изострил тона и това насаждало етническа омраза - а тонът очевидно е изострен благодарение на същото това ДПС, които с обръчите си от фирми и арогантното поведение, предизвикаха съвсем нормална обществена нетърпимост както към тях, така и към всички онези гласуващи под строй за тях. Самото ДПС е основна причина за разделението, не случайно в Конституцията са забранени етническите партии, реално е достатъчно да кажеш - ние не сме етническа партия и да намериш 50-100 българина за членове и всичко е ОК. Забележете наказанието, което се иска - до 4 години и 10.000 лева глоба??? та ако някой съдия се осмели да издаде подобна присъда, примерно на Волен или Боян Расате ни очакват събитията в Гърция 100%.

Интересна тенденция бележат глобите - стават все по-драконовски от 300 до 3.000 лева ако детето ви бъде хванато без придружител в час, в който не може свободно да си се разхожда, часовете са повече от абсурдни, то самия вечерен час е абсурден - какво ни казва - че изпълнителна, съдебна и наказателна власти не могат да се справят с опазването на децата и напълно абдикират от това си задължение като вместо престъпниците вкарат децата в затвор. Сега ДПС иска от 5.000 до 10.000 лева, това значи че ако си пенсионер със 150 лева пенсия и си позволиш да дръпнеш едно слово в кварталното кръчме ти лепят глобичка от 5.000 минимум - три години без пенсия. Сега Николайчо също вади глобите, като израз на пълна импотентност намирам тази лицемерна демонстрация със солените глоби, към тях може да се добави и арестуването без никакви реални доказателства /поради несвършена работа от МВР, ДАНС... оставени умишлено вратички в закона и съдийски свободни интерпретации/ на популярни и сочени за престъпници индивиди, разбира се с голям медиен шум и след месец два или година - тяхното пълно оправдаване и оневиняване, ама този път по-тихичко, ако е възможно.

21 коментара:

 1. Този има дарба - до каквото се докосне и скава Lai(y)no

  ОтговорИзтриване
 2. Ха ха! Щях да падна от стола от смях.

  Тая транслитерация въобще не я разбирам.
  Първо - Не ми е много ясно какво ще разбере един чужденец от надпис "Izhod" или "Zabraneno vlizaneto" пък бил той правилно транслитериран(бахти тъпата дума) или не!
  Второ - по пътя на логиката, изхождайки от умотворенията на въпросният обезчестен Николайчо, би тярабвало да има същата глоба(100 до 300 лева) и за неправилно изписани надписи на кирилица. По тоя начин мръсните неграмотни типове (в това число включвам и себе си) ще плащат глоба за всяка правописна грешка :)
  Ти представяш ли си колко пари са това а!

  P.S. Допуснатите правописни грешки в герния текст са направени нарочно в знак на протест :)

  P.S.2 Сега се сетих и за друг сценарий:). Пишеш писмо/запитване/покана и т.н. на въпросния Николайчо, но допускаш няколко правописни грешки или си използвал неправилно транслитерирани думички, а като отговор получаваш фиш за 300лева :)

  ОтговорИзтриване
 3. И аз да му го начукам! И на Николай4о и на Доган!

  ОтговорИзтриване
 4. Voxy, много добре си го написал това за исканията на ДПС. И аз съм безкрайно гневен по този повод и такива слухове и законопроекти само насаждат разделение и омраза между хората - едните че някой мисли и говори срещу тях, а другите и без да го правят се ядосват че някой им насажда такива действия и се опитва да ги сплашва с глоби. По тази логика първия глобен по този закон трябва да е Доган и да го вкарат 4 години в затвора...;-)

  ОтговорИзтриване
 5. Какво може да се очаква от педя човек освен лакът закон. Дано не въведе и закон за секса на правостоящи като него задължително да ползват секс-стълбичка, за да не изпадат джуджетата в ролята на маймунека, когато прави секс със жирафа.Ами нека да кажем:колкото му боя толкова му и акъла.

  ОтговорИзтриване
 6. Определено е с дарба момчето.:)

  ОтговорИзтриване
 7. То и в БАН Така "преведоха" някои имена,че в началото се ядосвах! А сега се смея....

  ОтговорИзтриване
 8. Поредната простотия! Май е крайно време да се затворят някои институти към БАН за да се спестят пари и глупости!!!

  ОтговорИзтриване
 9. Да си оправят първо табелите, които уж трябва да са на английски, пък после да мислят за транскрипцията. Един чужденец, който владее английски на дали знае думи като ulica, ploshtad, obshtina, izhod и много други.

  ОтговорИзтриване
 10. На предстоящите избори за Европейски парламент предлагам Н. Василев да бъде издигнат от името на България за европейски комисар по ТРАНСЛИТЕРАЦИЯТА в Брюксел.

  ОтговорИзтриване
 11. Аз да го питам Василев, каква глоба трябва да се наложи за провеждането на митингите на ДПС на турски език? Това по-малък проблем и не спазване на законите ли е? Да ги глоби, тъкмо идват пак избори... срамота..този какъв ли не министър го правиха и все същия резултат..явно и за чеп за зеле не става...

  ОтговорИзтриване
 12. Да, за да бъде България разбираема за чужденците затова "Ул. ХХХХ" се превежда "Ul. XXXX", вместо ХХХХ str.
  Ж.К. - Zhk и т.н.
  Нямам думи

  ОтговорИзтриване
 13. За мен,в малко по-широ смисъл,става въпрос за обида към кирилицата и по лошо-за стремеж към изместването и.Някога,преди повече от 10в.сме писали с латински и гръцки букви,но това разбира се е било така ,защото не сме имали собствена писменост.Нима толкова лесно се забравя унижението,на което са били подложени предците ни за да извоюват правото да четат и пишат на своя роден език.Един интелигентен човек,познаващ миналото и историята на родината си никога не би родил подобна глупост,НО УВИ.О,СВЕЩЕНА ПРОСТОТА!!!

  ОтговорИзтриване
 14. Криворазбраната... демокрация!
  За слободясалите Белене и Ловеч на кариерата!

  ОтговорИзтриване
 15. Явно не ни управляват Българи а чуждестранни подлоги от български произход ?!

  ОтговорИзтриване
 16. Golqma Prostotiq
  "P.S. Допуснатите правописни грешки в герния текст са направени нарочно в знак на протест :)"
  gerniq
  gerniq
  gerniq

  ОтговорИзтриване
 17. Защо първо не наложат глоби за всеки циганин и турчин, живеещ в България, който не владее перфектен български (писмен и говорим). Мисля, че ще си напълнят достатъчно хазната и могат да оставят българите на спокойствие в собствената им държава, да си комуникират на роден език, а не с чуждици и транскрипции.
  Като начало може да се започне с всички етнически чужденци из властта - да полежат малко по затворите.

  ОтговорИзтриване
 18. Време ни е май наистина да излезем по улиците. Прекалено много взеха да се гаврят с нас.

  ОтговорИзтриване
 19. Не ги (CH)укайте! - Размножават се! От седенки и далавери... им дойде времето! Да хващат трамвая за Орландовци дето го кара коалиционният им партньор и да оставят този нещастен народ да си изяде отровните: ядки, олио, свинско и какво ли още не ...

  ОтговорИзтриване
 20. Как се транслитерира звучното българско име Пътка
  щото има двайсе-трийсе така наричани българки :)

  ОтговорИзтриване
 21. Ето тук има петиция против закона за транслитерацията - http://www.bgpetition.com/transliteration/view.html

  ОтговорИзтриване