вторник, декември 09, 2008

5 ДНИ ДО ФИНАЛЪТ

Така като гледаш заглавието усещаш ли нещо неправилно... това е надписа, който в NOVA слагат в горния си десен ъгъл, като реклама на финала на Big Brother. Разни елементи са се разпенили във форума на Big Brother как видите ли можело такава неграмотност, размахват правилото за определителен член като пастори от средновековието с изцъклени очи словото божие крещейки срещу неграмотниците как можело такова престъпление да правят, лелей, ползват неправилно пълния член, а дали всъщност е неправилно? Има е тенденцията по-значимите неща в нечии очи като Финалът, да се членуват съвсем умишлено с пълен член, придавайки им тежест, уникалност, неповторимост и в случая използвайки го като име, а като такова то не попада под правилото за членуване, специално в това послание - всички букви умишлено са главни умалени, по-красиво, по-прегледно и по-ефективно поднасяне на информация.

Друг момент, който се среща е "Обекта е с климатик", тук вече се нарушава употребата на определителния член, но съвсем умишлено, набляга се на климатика, а едно пълно членуване ще направи обекта с по-голяма тежест.

Правилата на правопис е хубаво да се спазват, но още по-хубаво е езикът да се развива и обогатява, разбирай правилата трябва да следват развитието, а не да го спираме заради тях.

6 коментара:

 1. абе факт е, че подобни грешки дразнят - езикът се развива когато достатъчно голяма част от хората започнат да използват другата, нелитературната форма

  ако я ползват двама-трима, това си е чиста неграмотност :)

  ОтговорИзтриване
 2. Аз съм по-скоро съгласен с Voxy. Не са чак толкова неграмотни в Нова, а и не бива точно ентусиастите от Интернет - най-некнижовното място - да се гневят толкова.
  Съвсем друг е въпросът, че заради реализацията и развитието на този сезон на ББ, в ъгъла на екрана май трябва да пише "5 дни до ФИНАЛЧЕТО"...

  ОтговорИзтриване
 3. Е точно ти ли ще обясняваш за правопис... Не знам за как се развива и обогатява езикът, когато не се спазват правила и норми. Щом искаш да живеем в държава на прости неграмотници, давай да го развиваме този език. Първо се почва с езика, след това историята и накрая всички под 16 ще искат да станат курви и чалгари. Като всички във въпросния биг брадър. В случая не съм съгласен с теб.

  ОтговорИзтриване
 4. добре,че се намери някой да им каже защото щеше да остане така го края

  ОтговорИзтриване
 5. сериозно ли смяташ че редакторите в Nova не са го забелязали? по-скоро са им звъннали стотина възмутени да реват и им е писнало

  ОтговорИзтриване