вторник, ноември 11, 2008

Кирилица?

Днес попадам на безкрайно интересна и вълнуваща ме дискусия в блога на Пиеро където автора задава въпроса Защо ни е тази пуста кирилица? и изброява част от причините
Защото е нашата писменост.
Защото говорейки за нея, ние говорим за себе си.
Хубаво е да се научим да си ценим нашето, не защото си е такова, а защото то олицетворява нас самите.
Защото хората това слагат зад понятието история, зад понятието литуратура - те олицетворяват тях самите.
Колкото е по-високо нивото им, колкото повече се цени, колкото повече се развива, толкова и те самите с него.
“А какво ще стане ако някой предложи на гърците да си сменят писмеността?” Само, че разликата е, че те самите си я пазят.
Уважението към езика е уважение към народа.
А ние постепенно - без политически решения, без увещания, без натиск, лека полека изместваме говоримата и писмена кирилица с отвратителната шльокавица. Не става въпрос за билингвизъм, а за неука нация, използваща заемки от други езици.
“Nqma nujda g-din Kron6tainer.”
Не е до екстремен национализъм, а за просто родолюбие.
Това е нашият език, и кое го прави по-непривлекателен за нас?
Защо учениците пишат на шльокавица дори в час?
Защо национални телевизии пишат така? Защото е по-лесно? Дали?
Ниската езикова култура значи прост народ
и като много съм абсолютно несъгласен с твърденията, неприемливи са! Делян Делчев много добре го казва в коментар към статията
Не мога да приема сляпо и гордо твърдение “пра-пра-баба ми се спъна тука, и от тогава шест поколения се спъваме заради традицията и за туй ни викат спънчовци”. Мисля че в естеството на прогреса е да имаме свободата и да се откажем от кирилицата, ако е нужно и полезно. И тук е важният въпрос - нужно и полезно ли е? Е това за съжаление каквото и да решим днес, нашите деца пак ще имат думата след нас. Така че няма смисъл да се пеним. Защо не пишем на Глаголица? Защото повечето хора са били неграмотници и не са могли да научат догмата зад нея, та затуй пишем на опростената кирилица, а не на оригинала. Защо нямаме падежи? Къде са изчезнали куп букви от кирилицата (така както ще стане и с ер малък)? Защо е реформиран Българският език и е станал фонетичен? Последната граматична реформа е от има няма и 20 години.
Кирилицата е средство, в момента, в който стане неудобна или се появи по-добър вариант от къде на къде заради история, национализъм, патриотизъм, уважение и все в тоя дух(вж горе) няма да еволюираме? каква е тази борба за запазване на статуквото, вместо да се стремим да отваряме границите и най-накрая да заговорим на един език ние се самонаказваме да бъдем разделени колкото се може по-дълго заради някаква глупава национална идентичност

16 коментара:

 1. Не съм съгласен с подобно мнение. Много е важно България да се бори за националната си идентичност, просто защото такива малки на пръв поглед компромиси водят до пълното обезличаване на нацията.

  Не мога да разбера изобщо какъв е проблема на кирилицата и защо аджеба трябва да я сменяваме. Кирилицата е направена за българи и в нея има разни символи от рода на ш,щ който при латиницата се срещат във варианти 6 и 4 или sh и sht, да не говорим че имаме и разни букви като ж, й и т.н. Не мога да разбера какво точно и е по-удобно при това положение на латиницата и защо трябва да се нагаждаме към нещо ново при положение че имаме перфектно работещо, наше си старо ?
  Ако въпросът е че другите в Европа пишат на латиница, уместна е забележка че гърците също пишат със своите си букви. Аз дори не мога да разбера каква нужда има всички в ЕС да пишат на латиница, като че ли като почнем да пишем български изречения с латински букви някой ще ни разбере. Да сменим езика тогава. Да минем на английски ?

  Да не говорим, че никой не иска от нас да си сменим азбуката - с приемането ни в ЕС кирилицата стана една от трите официални азбуки които се използват в него. В крайна сметка ние сме нация с над 1300 години история, редно е другите да се съобразяват с нас и както ние не се опитваме да ги накараме да пишат на кирилица, те да не ни карат да пишем на латиница.

  ОтговорИзтриване
 2. не говорим за някакъв принудителен процес, а част от съвсем естествен преход към унифициране, а по-добър вариант определено е направо да се премине към езика, като начало поява на втори официален. Националната идентичност си е запазваме с или без кирилицата, азбуката е само средство или смяташ че ако имахме някакъв наш си вариант на числата щеше да е по-добър вариант да си ги запазим като част от националната ни идентичност

  ОтговорИзтриване
 3. nickname778, и като води до обезличаване на нацията, какво? за какво ти е тая нация, да те питам аз? скъпа и мила ти е, защото тъй са те учили в училище? с нещо полезна ли ти е? или си я пазиш, просто щото, добра, лоша, си е твойта? това леко безсмислено ми се вижда.

  ОтговорИзтриване
 4. колкото и да го дъвчем, както и да го въртим - кирилицата ще си умре сама до 2-3 поколения.

  уместен въпрос е дали държавата България ще надживее кирилицата или обратно :)

  ОтговорИзтриване
 5. Съединени Европейски Щати, е тва е истината

  ОтговорИзтриване
 6. Аз пък си мисля че ако не се "покръстим" в близките 10-20 години едва ли някога ще стане. Просто интегрираме ли се в ЕС така както сме сега, едва ли някой ще тръгне да ни кара да си сменяваме азбуката. Остава ние сами да тръгнем да си я сменяваме, а аз не мога да разбера защо ни е да го правим като латиницата аз не виждам да има някакви преимущества пред кирилицата.

  В крайна сметка както вече казах сменяването на азбуката ни няма да помогне на това че не се разбираме с европейците и според мен до 50 години по-скоро е реално да очакваме масово навлизане на английския и след 100-200 години превръщането му в официален. Българският ще си ни остане и ще го ползваме по-скоро от патриотизъм отколкото от нужда ( на вечеря със семейството ), такъв какъвто е бил и до сега.

  ОтговорИзтриване
 7. Явно българинът наистина е едни гърди напред, пред всички останали. Идеите за глобализация, обединение на света и бла-бла-бла... т.н. ще намерят голяма почва у дома. Нито една страна в света не загърбва своето историческо минало и достойнство! Без значение дали бабите и дядовците им са се пънели или са прескачали или не знам си какво (справка - нито англичани, нито испанци се чувстват виновни, че са заграбили цял нов континент и избили 90% от населението му; нито пък руснаците са спрели да обичат Сталин, въпреки че е можеби по-голям убиец и виновник за неща случващи се и днес от Хитлер...). Защо не западноевропейците да загърбят писмеността си? Нима Русия, Украйна и България не ги надминават числено и териториално. Може би, защото тяхната писменост е по-стара, защото аз не смятам, че глаголическите символи са им падни от небето на Кирила и Методий и едва ли точно заради простите хорица е заменена глаголицата с кирилицата, защото продаваните вестници са били твърде трудни за разчитане...

  Да се върна на западноевропейците, там хората си защитават езика и писмеността и на дневен ред не седят въпроси дали им трябва писмеността или не. Нито пък има табели по пътищата на друг освен техният език (тях какво ги ебе, че чужденците не знаят езика им, да го научат, но ние отново сме отворени и добросърдечни и трябва да съдействаме на (малкото) тъпи чужденци, които посещават родината ни и то даже с объркващи табели). А в английският повечето думи се пишат по остарял за времето си начин, в испанският седи нечетящата се буква „H“ и сигурно, ако се задълбочи човек, ще намери още куп неща. Да, езиците еволюират но това не става драстично и вероятно след 100 години английският няма да изглежда така, както е сега. Що са касае до последните реформи в българският език, те са по-скоро плод на българо-съветската ни дружба и усилията да ни сближат максимално до руснаците и отделечат от хората живеещи в Македония. Ако питате мен, предпочитам нормалното еволюиране на езика пред чуждите вмешателства.

  А идеята за английският - световен език - абсурдна. Да, той в момента е нещо такова, но официално да стане глобален език... ха-ха. Първо англо-саксонците трябва да се справят с испаноговорящите, защото не се знае дали в близко бъдеще САЩ няма да промени на национално ниво официалният език, а след това с китайци, индийци и донякъде японци. Не вярвам, че жълтурковците като завладеят света ще се откажат от езика и писмеността си в полза на английския. Плюс това колкото и да е модерно в момента писането на английски у наш'та родина, дали ще има едно 15% хора, които попаднали в англоговоряща среда ще се чувстват добре? Вие също сигурни ли сте, че ще се справите напълно (да, вярно, че в повечето случаи не трябва богат речник, но все пак)? И за малко да забравя да вметна, че в повечето западноевропейски страни знаенето на английски освен като бонус не върши голяма работа. За да може човек да направи нещо, трябва да знае местният език! Тук идва подходящият момент да включа, че само май тука се мисли за Обединение на Европа. Косово се отдели от Сърбия, сега остава да го последват Каталуния, Страната на баските, Шотландия, Уелс, Бавария, може би Ломабардия и евентуално да се разцепи на две Белгия... егати обединението...

  Самата идея за Обединена Европа е добра, но точно тя се гради върху това многообразие. Първо трябва да уважаваш себе си и историята си, за да можеш да уважаваш другите и да бъдеш уважаван. Никога на родоотстъпниците не се е гледало с доборо око (не само за родоотстъпниците от родината, а и от фамилия и т.н.). Думата „предател“ не вярвам, че ви звучи като нещо хубаво и за гордост и едва ли някога ще звучи.

  „Е това за съжаление каквото и да решим днес, нашите деца пак ще имат думата след нас. Така че няма смисъл да се пеним.“ пълно празнодумство. Много ясно, че всяко поколение си решава за себе си, ама нали те ще го решават същи и... звучи малко като „Оти да се косим, като че ми мине“. Аз живея сега, интересува ме сега какво ще се реши, а не когато не живея.

  И да, писмеността е някакъв признак за национална принадлежност, на който не му харесва и не иска да е част от тази нация прав му път, сега живеем в демокрация, всеки е свободен да си ходи където иска - САЩ е идеален избор, там няма нация (е това не им пречи да се бият в гърдите), to live the American dream, също и в някое африканско племе, там пък ще има пълна свобода :)

  voxy в момента май само турският може да ни бъде втори официален език (с нарастващият им брой и намаляващият брой на българите).

  С едно съм напълно съгласен, до няколко поколения сигурно няма да има и помен от кирилицата, a ще присъстват буквите „4“ и „6“. Което няма да доведе до нищо добро. Ширещата се и сега неграмотност само може да доведе до лесна манипулация на народа, който и без това не е особено труден за манипулиране.

  Стига с тези крайни либерални изказвания и американска пропаганда!

  Па толкова кат' не ви изнасаа и не ви аресвъ кирил'цата и я мислите са бабешка, е па пишете си у блоговете на шльокавица/латиница или английски и без то'а у разните IM програми шляпате на погоре изброените.

  Поздрави ;)

  ОтговорИзтриване
 8. СЪГЛАСЕН С горната теза.
  Най-тъпото е, че на шльокавица това изглежда така:
  Nai-tapoto e, che na shliokavica tova izglejda taka...

  ОтговорИзтриване
 9. Абе Voxy да те питам, като си голям защитник на шльокавицата. Как една жена, ако се казва Пътка, да си напише името - Patka или ... ? :)

  Не се пенете за глупости, така както сме я подкарали ние ще се претопим (я в новоамериканци, я в турци или цигани) преди да изчезне кирилицата!

  ОтговорИзтриване
 10. ами пътка е също толкова тъпо като путка или патка, и без шльокавицата, задължително трябва да си смени името

  не смятам че писмеността е нещо толкова важно както е била в миналото, тя е средство и най-важното е да ни е удобно, не ми изглежда нормално пиедестала на който се поставя кирилицата, а историческите причини са трагични, и с тези патриотизми национализми и всякакви разделения до кога??? толкова е абсурдно всичко че няма накъде, тва след толкова векове абстрактно мислене да не може да си се разбираме хората, без значение географското местоположение изглежда уникална закостенялост по темата, абсурдно е

  ОтговорИзтриване
 11. От коментара ми не се разбира за мнението ми, за това да си го каж в прав текст - Не харесвам шльокавицата защото ме заболяват очите и главата докато се опитвам да декодирам какво пише. Историческите причини са ми през оная работа. Който иска да си пише на кирилица, който иска на шльокавица. Само да не почнеш да си списваш блога на шльокавица, щото спирам да те чета :) (освен ако не поемеш разходите за очила и аналгин) :)

  P.S. Обаче тва за Пътка е яко нали :)

  ОтговорИзтриване
 12. И кирилицата ни дава това удобство - „Пиши као што говориш и читај како је написано“ (с нашата кирилица без проблем можем да изпешем голяма част от чуждите имена без проблем, по начина по който се четат, за разлика от всички западни езици, където имената често се превеждат). Въпреки че не беше зададен коректно, въпросът за „ъ“ е доста уместен. Как ще го пресъздаден с „ă“? Според мен едно 90% от хората не знаят, че „ă“ беше официална транслитерация на „ъ“... Предаването с друга писменост на българският (а според мен и на останалите славянски езици) е доста трудно и грозно за окото (на мен лично ми е така, може би защото в първи клас са ме учили само на кирилица...). На мен лично в малкото пъти, когато ми се е налагало да чета нещо на сръбски и то е било на латиница ми и е изглеждало грозно и съм имал повече проблеми с разбирането му. Плюс това заменянето на кирилицата с латиница не е решаване на проблема с разбирането. Англичаните пак няма да могат да четат езика ни, а да не говорим за езици, които са доста по-ограничени от към разнообразни звуци (пример: на испански Стоичков е „естойков“).

  Не мога да схвана какво имаш в предвид с „историческите причини са трагични“? Че е глупаво да се излагат за доводи исторически причини или?

  Да, такива сме европейците - леко закостеняли. Ще си загърбя историческото минало и писмеността, когато видя, че и западняците го направят. Нека всички запишем на една писменост, която не е нито английска, нито българска, нито никаква. И понеже това едва ли ще стане, по-рационално ще е всеки да знае поне по един чужд език (в смисъл не само тук, но и в Германия, Франция, т.н.) било то английски, немски, руски, сръбски... и хората в Европа ще се разбират по-лесно.
  Аз по-скоро бих си представил бъдещето с разни джунджурии, които автоматично превеждат това, което казваш (тип Стар Трек), при което няма да има нужда от един език.

  Дали щеше да има такава тема, ако вместо да се роди в САЩ, в България си бяхме родили един Джон Атанасов, занимаващ се с физика и поощряван от държавата да създаде изчислителна машина?

  ОтговорИзтриване
 13. Пасха или паша - хайде на шльокавица, а?
  Pasha/Pasha (опс - Pa6a)... Пфф, силно неграмотни аргументи срещу писменост съобразена с реч... Китайците да вземат и те на шльокавица да минат, а?

  ОтговорИзтриване
 14. ТЪПОТИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Кирилицата е част от нашата идентичност. Ето защо не ни уважават другите страни - защото ние не уважаваме себе си.

  ОтговорИзтриване
 15. Много глупости има написани тука.....
  Исакам да попитам всички, които са против кирилицата с какво самосъзнание са.Защото за мен не могат да се нарекът българи и сигурно нямат нищо против новините на турски език по НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ!!!!Ще завърша с цитат от Паисий "О неразумни юроде и защо се срамиш да се наречеш българин".
  И така умните хора не се учат от своите грешки, а от грешките на другите и четат историята, за да не се повтори!

  ОтговорИзтриване