вторник, август 26, 2008

Капитал и морал

Интересна статия за рекламата в торент-тракерите виждам в последния брой на капитал повдигаща въпросът
доколко е морално реклама да се появява в интернет портал, разследван, че е пиратски, и доколко даването на пари на такъв сайт подкрепя един съмнителен бизнес модел
А колко морално е да рекламираш /бира, водка, телевизия.../ в клубове на съмнителни бизнесмени, да пускаш спотове в незаконна телевизия, да популяризираш продукта си с рекламни агенции източващи общински фирми или с такива срещу чиито собственици се водят разследвания, колко морално е рекламата ти да се появи в data.bg или в страницата на блогосферата на Дневник, където често се появяват картинки с неуредени авторски права? или в pipe.bg в който пък е пълно с линкове към блогове с достатъчно количество незаконно съдържание???, а морално ли е да рекламираш в YouTube? Photobucket, Flickr... където незаконния файл или картинка дори се хостват, а да рекламираш през DoubleClick и AdSense и така да подпомагаш съмнителния бизнес модел на Google, собственик и на YouTube - сайт разследван за пиратско съдържание. Колко морално е да продаваш цигари, алкохол? или да пускаш реклами на подобни продукти? а да ги произвеждаш?

И всъщност кой носи моралната отговорност, не е ли потребителя, реално торент-тракерите предлагат технология, потребителите сме тези които я използваме, морално отговорен ли е производител на огнестрелно оръжие, че с негово произведение е бил убит човек? или този на хапчета, когато някой се нагълта по погрешка и умре? Имаш нож, с него може да си режеш хляба, може и да нарежеш съседа, отговорността (и моралната) си е изцяло твоя

Ако се върнем отново на фундаменталния въпрос поставен в статията, аз си спомням че и Иво Прокопиев беше разследван, и също като собственика на ArenaBG не беше осъден за това, в което го обвиняваха.

Интересно е когато се говори за морал и бизнес, от заинтересовани като Икономедиа, колко е морално да плюеш конкурентите си на онлайн рекламния пазар? и въпрос до морал или пари е целият шум, който се опитват да вдигнат?

1 коментар:

  1. неква патка го е написала това, и тя не знае де отива..

    ОтговорИзтриване