вторник, юли 01, 2008

Кучи ***

Гледам Бягство от затвора по Нова, разбира се изгледал съм всичко в момента в който се е появило в арената ;), но това което ми направи впечатление, освен ужасния дублаж е ненужната цензура. Вместо "кучи син" се използва "кучи...", самото кучи син никога не е било особено популярен или вървежен лаф в България, въпреки че откакто се помня се използва по филмите, но по-важното е - правим глупава цензура на кучи син, слагаме едни предупредителни надписи на филми съдържащи малко повечко псувни или кръв, някои дори трябва да се излъчват след 23 часа, а в същото време в новините се говори за педофили, изнасилвачи, смлени на кайма мотористи, рязане на уши, удавяне в кофа и какви ли не подробности от поредното престъпление, черната хроника е любимо занимание на редакторите - има я всеки ден и е най-стабилното средство за пълнене на емисиите, отделно все още всява шок и ужас, особено когато има някое по-креативно престъпление та интересно ми е къде остават всички пуритани и консерви, що не се възмущават от присъствието на подобни новини, общодостъпни за всяко хлапе. Аз смятам, че криминалните новини трябва да бъдат набутани като порното в нощния пояс.

P.S.

2 коментара:

 1. През последните няколко години (2-3) интересът към черната хроника се засили. Хората просто търсят зрелище а новинарите поле на изява. Ако няма 1-2 детайлно описани убииства със снмки на местопрестъплението, търкалящи се глави или откъснати крайници, които се влачят от бесни кучета никой няма да гледа новините. Прави ми впечатление и нещо друго. Непрекъснато действителността се представя по-черна от колкото всъщност е. Забелязал ли си как нищо и никакво събитие се превръща в трагедията на годината. Примерче - президента се скарал с премиера, учениците пият бира през учебно време, убили наркобос, проститутка пребита от недоволен клиент и т.н.
  Когато ти покажат нещо от този род, просто ти изместват вниманието от реалните проблеми.
  А относно цензурата в дублажа :) Тъпо е да кажеш "кучи ..." докато изпразваш цял пълнител в главата на някой или му режеш очите с бръснарско ножче, но в българия мръсните думи не са приети. Тук никой не псува. Даже не нагрубява. Еми да. Ние сме един народ от добродушни херовимчета :). За това си гледам филмите и анимацииките на англииски. А и дублажа разваля целия филм, особено когато някой с глас на "господин розов" дублира якото копеле.

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен01 юли, 2008 12:08

  Да това с цензурата в дублажите е много тъпо. Криминалните новини верно са достъпни за всяко хлапе, но не мисля, че им е интересно да седнат и да гледат новини. Ние като сме били на тяхната възраст да не сме гледали новини :)

  ОтговорИзтриване