събота, май 03, 2008

Ебати тъпото народно творчество

Докога едва ли не задължително трябва да харесваме едни и същи народнотворчески шитни, случайно попаднах на Милен Цветков и при него не знам кво имаше но и разни читалища с народното си творчество гостуваха и забележете гъдулки, е да ви еба майката само това ли знаят всички тъпи читалищни мишоци, още като се почне от този шибан инструмент, мине през тъпата ръченица и разни досадни и до болка познати народни носии, е на кой може да му е интересно такава повърня която се върти нонстоп толкова години и всички си мислят че правят нещо, и някакви невероятни таланти едва ли не ни пробутват - само защото научили поредния изтъркан танц и се навлекли в народна носия или заграчили поредната песен за 70+ хора, които никога не са се сблъскали с нещо по-авангардно от Слави Трифонов.

Какви танци в стандартната народна носия може да има??? ако нещо трябва да се направи то със сигурност е да се изхвърлят всички остарели простотии, с които пълнят главите на децата, тези реално изроди погубват таланти с шибаното си народно творчество, което продължават да пробутват толкова години, а този хореограф да вземе да направи нещо интересно и всеки с желание да ходи, а не по принуда, пък с каквото ще да се занимава

6 коментара:

 1. И аз съм си ги мислил такива, щото българската народна музика винаги ми е била безкрайно противна, с пронизителните си писъци и провиквания особено. И на танците никак не съм фен...

  Само че като се замисля, народното творчество (във всички държави като цяло) е база, от която много композитори и други създатели на музика крадат вдъхновение нонстоп, тъй че тя е по своему полезна.

  Танците пък са интересни, ако не си от съответната държава (и съответно не си ги гледал милиони пъти), а у нас в един определен тип заведения, които посещават по последни данни между 98 и 99% от населението, точно хора и ръченици са особено популярни... :)

  Не знам по другите държави как е, ама всъщност и на мене м се струва, че се прекалява у нас с тая фиксация върху фолклора и че читалищата има много други смислени неща, с които биха могли да се занимават.

  ОтговорИзтриване
 2. Проблемът е, че показват едно и също всеки път. Медиите акцентират само върху едни и същи неща и от там ви се струва, че се изтърква, щото придобивате еди каква си представа.

  Всъщност фолклора ни наистина е много богат и разнообразен, ама защо да се показват различните неща, като са свикнали с едно и също - глупаво е наистина и дразнещо.

  Песните - има и пискливи има и нормални.

  Танците - не знам какви танци сте гледали, но повечето ни танци са наистина красиви (не говоря само за хората). Иначе много ясно, че ще ти писне само право хоро да гледаш. Кой обаче да покаже всичките варианти на правото хоро (аз примерно знам поне за 3 основни) и колко по-различно може да изглежда като се добавят различни движения?

  Така де, за мен проблема е просто във фокусирането на определен аспект от фолклора, не в друго.

  Иначе и аз искам малко да се "модернизира" и да направят нещо кат българска версия на Lord of the dance, ама като ги мързи... :)

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен10 юни, 2008 15:43

  i az sum natvamnenie

  ОтговорИзтриване
 4. И Вас Ви мързи! Вие сте отегчени и отвратени от себе си, преди всичко! И още, съгласен съм с това, че не е необходимо за да си фен на фолклора да си облечен в това което е било модерно преди 1000 години. Иначе, пълната безпомощност пред разбирането на българския фолклор (и свързаната с това емоция) демонстрирана по-горе е поради факта, че се изискват някакви усилия в тази посока, както и по отношение на Класиката. А на масовия потребител това просто не му е по сърце.
  На него му дай да лапа на готово! Той си иска лапачката и ако не я получи - прави се на авангарден, например.

  ОтговорИзтриване
 5. Ето един простичък отговор
  http://www.youtube.com/watch?v=rjSz-GOgCmU

  ОтговорИзтриване
 6. Народно ли На 23 Декември бях на банкет и после на другия ден баба ми все едно аз съм виновен,аз че майка ми която може даги играе не станала заради мен плюс тва на видеото от празника имаше един мега фъстък който тепърва го бил научил въпреки,че гледаше краката сзадане сбърка!Е вярно,че съм инвалид по документи ама ифф аз щях да се справя!!!!!!!!!!!!

  ОтговорИзтриване