сряда, февруари 13, 2008

Новите реалности и старчетата

Григор Гачев е пуснал адски спорна тема Затъпяването и масмедиите
Надали някой ще отрече, че днес се възпитава по-нискокултурно поколение от преди. (Да, да, знам. Младите ще затрият света. Само че допреди двайсетина години младите се срамуваха да не знаят коя е Калипсо, и смятаха за добро постижение да знаят как се казва столицата на Бруней - а днес не знаят кои са Зевс и Хера, и какво въобще е Бруней. Съжалявам, ама е факт.) Факторите са много - и безотговорното и безхаберно образование, и много по-малкото свободно време, и това, че водещите фигури на обществото не са интелигиенцията (има малко културтрегери, ама те са друго нещо), а мутри или икономически престъпници… Много са. Но един важен фактор според мен са медийните развлечения.
целият пост
Ами аз ще го отрека, днес се самовъзпитава най-интелигентното поколение, вярно малко е различно от културно, но какво е култура и кой казва кое е културно? баба ми ли? или го пише в някоя дебела книга, а и всъщност култура не значи непременно нещо хубаво, добро, качествено, ОК знаем в кой смисъл го ползва Григор. Но да видим преди 20 години младите се срамували да не знаят коя е Калипсо? и защо трябва да се знае коя е тази кучка Калипсо? справка героиня в измишльотината за деца под 5 години - древногръцка митология, по-точно - скучната измишльотина, едни хора непрекъснато се пънат да показват интелигентност точно с нея, странно защо... и обикновено се ограничават с кой на какво бил бог ми през хуя ми е на какво е бил
Ако днес някой не знае нещо, то е защото не го интересува, не го вълнува и не смята че има нужда да го знае, а ако случайно му потрябва - има Google. Днес значително по-интелигентното от преди младо поколение, още от рано е осъзнало, че живота се живее - не се прекарва в четене на скучни книжки, зубрене на столици и биене на чекии... защото някакви задръстеняци смятат че така е по-правилно...
Развлечения всякакви. Било игра с SMS-и. Било развлекателни шоуто. Било телевизионни състезания. Било риалитита. Като ги гледам обаче, във всички се налага тържество на простотията (а в много - и на простащината). И масовият зрител консумира. Каквото ядеш, това ставаш…
Ако Бай Ганьо и Гордост и предразсъдъци ме забавляват, с какво е по-различно от това да ме забавлява някой идиот набутан в Биг Брадър? значи ли че ставам Бай Ганьо?
Идеята на Григор - вижте сега да се яде месо е вредно, затова аз ви предлагам да разкараме месото и да ядем спанак, защото така трябва, така е по-полезно - няма как да се случи, прекалено кратък е живота за да си позволим спаначени буламачи.

Прави ми впечатление, че голяма част от поколението на Григор силно подценява младите, само защото интересите и разбиранията им не се пресичат, и пропуска да отрази че това е нещо нормално, реалностите са други, светът се движи по-бързо, всеки има възможността сам да открие пътят и истината, книгите вече не са единствения прозорец към света както може би преди няколко века, че да им се отдава толкова голямо значение, много от великите мисли на философи от минали векове, просто вече не са велики мисли, човечеството еволюира интелектуално и не може да се дразниш защо на някой му е скучно да чете че 2+2 е 4. Или да смяташ че при необятната база данни която съществува точно столиците са най-важното нещо което трябва да се знае, защото някой ръб така ти е казал преди 20 години.

Подобни на григоровото писание са често срещани в нета, недоволството от чуждия вкус, дразненето че някой се забавлява с неща които за теб изглеждат пошли несъвместими, неестествени с добрия вкус, с добрите норми на поведение, абе дразниш се защото си задръстен тясноскроен пуритан - еми разширете си дупката или дайте някой негър да ви е разшири, защото вече на всички писва това досадно мрънкане на скучни калъфи, смятащи че точно те са носители на добрите/правилните вкус норми на поведение познания

11 коментара:

 1. "вече на всички писва това досадно мрънкане на скучни калъфи, смятащи че точно те са носители на добрите/правилните вкус норми на поведение познания"

  хихи, дали се сещам кой друг блогър имаш пред вид :)

  ОтговорИзтриване
 2. съмнявам се щото и аз не се сещам някой конкретно но те "будните" граждани/блогъри се знае кои са, да се броят

  ОтговорИзтриване
 3. от Norman:
  Амам ти защо си му посветил циела тема на тая мижитурка гаргата Гачев, сигурно се надяваш и той да ти върне жеста, пък после защо само л*айна плуват на повърхността когато златото е на дъното...ми защото се множите и преповтаряте.
  Буоххх, гнусен подлизурко вокси.

  БЛОГЪРИТЕ НА САПУН !

  ОтговорИзтриване
 4. може би се има впредвид, че много от подрастващото и вече изучилите се деца притежават супер изкривена ценностна система, която е грозно копие на настоящето. Да учениците няма да споменавам. Но студентите? Има толкова безидейни хора, с невероятна липса на минимална възможност да анализират и зверски вързани в ръцете. Може би ти си в компания с хора, които живеят пълноценно в новото ни време. Според мен не всички са такива...

  ОтговорИзтриване
 5. току що му подарих едно огледало в коментар към лайната му - дано му просветне на тоя "левитан"

  ОтговорИзтриване
 6. Ограничените хора не могат да оценят нещо, което е извън техният хоризонт.

  От друга странна иска се много по-малко за да се чувстваш пълноценен
  и да си самодоволен.

  ОтговорИзтриване
 7. налага ми се да провеждам интервюта на "младите", макар че аз съм на тридесет и четири и не се смятам за
  стар. Моето менение е, че повечето са празноглави надути лигльовци.
  Надявам се причината да е в това,
  че свестните са заминали в Европа.
  Малко се притнеснявам, може и да
  е прав Григор.

  ОтговорИзтриване
 8. "Жива да не бях". Скучно му било на пича да знае колко е две плюс две. Абе аланкоулу, ако нямаш минималния запас от знания как ще разбереш статията/страницата която си намерил през гугъла бе.

  Айде като си толкова гуглив ми кажи що е то "бит информация", дето сте толкова информационно отворени и имате други прозорци към света. Бас държа че ще се сетиш за "нула или едно". И за да разбереш колко смешно неправ си, ще трябва да учиш още 20 години.

  Палета... Хамбургерово поколение.

  Задачата по спасяването на давещите е задача, която стои пред давещите се. Стойте си кухи лейки като искате. Не е модерно. Никъде по света. Като пушенето е.

  Но пък е удобно на много хора, да сте тъпички - така по-лесно се управлявате.

  Ела ми на интервю и ми кажи, че има гугъл за всичко и ще ти посоча вратата. "Ма за кво са ми 5 бона заплата бе, нали съм куул".

  Дави се.

  ОтговорИзтриване
 9. @последния анонимен,

  компетентността по неща които те засягат професионално е задължителна, нямам предвид нея, мене познанията по древногръцка митология с почти нищо не могат да ми помогнат в сферата в която се занимавам, но пък може да са за сметка на далеч по ценни или интересни познания, това че някой е казал древногръцка та древногръцка митология е един от основните проблеми

  ОтговорИзтриване
 10. от Norman :
  Aз знам коя е Калипсо и много други работи знам, но не значи че съм интелигентен и много умен.И какво от това, че знам...и като седнем да си говорим със Славчо и той твърди, че Калипсо е некакъв мъж герой от 3Д игра...значи и той знае нещо, точно като тиквата вокси. И ако в компанията са повече славчовци, ми казват, че понеже майка не ми разрешава да играем игри ниема откъде да знам. По-страшно от подмененото познание ниема, дори и е по-лошо от белия лист на незнанието. А тука ъв веб-а мутантите блогъри искат да се наподобяват на мислещи човеци...е, не става, казах.

  БЛОГЪРИТЕ НА САПУН !

  ОтговорИзтриване