сряда, януари 30, 2008

Условно?

Прочета ли че някоя присъда е условна и ми става ясно, че всъщност няма никаква присъда... Та въпросът е за Максим Стависки - за отнети поне за мене два човешки живота, интересно защо някой непременно трябва да умре за да се брои, при положение че е в кома... Та пиеш, качваш се в не нещо друго, а Хамър и цепиш яко завоите накрая размазваш няколко човека, признаваш се за виновен, разбира се много е извиняваш, съжаляваш ала бала и .... условна 2 години и половина с 5 изпитателен срок - или разбирай нито ден зад решетките, едва ли някой предполага, че ще се случи нещо кой знае какво, та Стависки да си наруши изпитателния срок, или ако го наруши няма да се измъкне, след като се е измъкнал от убийство по непредпазливост с толкова малка присъда...

Най-големият проблем е прецедентът - подобни инциденти се случват почти всяка седмица е какво се оказва, ако не загинат повече от един човек плюс един в кома, не би трябвало да се притесняваш кой знае колко, само че няма да може да караш няколко годинки, в случая на Стависки - вече ще може съвсем спокойно да се алкохолизира на задната седалка, след като ще го возят.

Не съм от привържениците, че всички трябва да сме равни пред закона, не смятам и че човешкия живот е равен, пет пари не давам за гнусния мангал брадър - бат'Сали, който хванаха да печата фалшиви винетки, далеч по-ценен за мене е Стависки, също за всички лицемери които постоянно повтарят това всички сме равни пред закона, дали биха казали същото ако техен близък попадне в положението на Стависки? сигурен съм че доста закони бихте нарушили само и само да спасите задника на любим човек... та за мен Стависки заслужава специално отношение, заради това което е, но някак не е справедливо, все си мисля че трябваше да има поне година ограничителен режим - домашен арест плюс достъп до пързалка и толкова, поне по-справедливо би ми изглеждало така, но без нищо с една условна присъда...

4 коментара:

 1. Според мен, специалното отношение, което заслужава е просто да е на облекчен режим в затвора и примерно една свястна килия. Да му е чат-пат добре, но да е в затвора!

  И после що известните по един или друг начин хора се чувстват неприкосновени? Баси и държавата.

  ОтговорИзтриване
 2. специално отношение?! че той е един от най - добрите кънкьори на света, какво специално отношение!

  но на пътя... това няма тълукавание някак си ми се струва. А относно "условната присъда" - затова е и условна ( не е точно ефективна...). Първо извършено престъпление 90 % е с условна, ама убийство? Ако беше без алкохол - на 100 % зад Ставийски да не е в затвора. Но пил - вътре. Просто.

  ОтговорИзтриване
 3. Едно нещо не ми е особено ясно... Бащата на Мануела казва, че му е все едно какво ще стане със Стависки, че дори би оттеглил жалбата при определени условия и иска 2 млн. лева обезщетение. Родителите на загиналия....искат всичко на всичко 100 хил. лв.
  Та нещото, което не ми е ясно. Първо след като на хората преживяващи трагедия им е все едно, какво ще стане и няма да им олекне ако влезе в затвора, защото по дяволите всички са тръгнали да искат затвор и да говорят за справедливост...няма такова нещо, след като е умрял човек.
  Второ..на пътя са умрели през изминалата година близо 1000 души. Голям процент от тях, вследствие на престъпно нехайство или употреба на алкохол. Колко от виновните са осъдени? Колко от тях са получили присъда, та било тя и условна? Дали тираджията убил бащата на приятел някога ще стигне съда? Дали на някого вече му пука?
  Знаете ли...руските медии реагираха отчасти странно..в заглавията присъстваше почти само думата осъден! Това си е напредък за България! Стависки вече и правно е престъпник...
  Колкото хора, толкова и мнения!

  ОтговорИзтриване
 4. ако аз убия някой за който никой няма да му пука, ще има ли смисъл да бъда осъден ефективно? Чувството за безнаказаност което много хора развиват е заради липсата на адекватни присъди, ефективна съдебна система, когато публичен процес като този завърши така, всички се чувстват някак ощетени, не е само до това как се чувства бащата, разбира се хората сме адски критични към чуждите грешки и прегрешения, и често не отразяваме собствената си немарливост, винаги е било много лесно да кажеш как някой е виновен, само че съм сигурен неведнъж или два пъти сме се возили или сме виждали, наши приятели, познати да карат пили с превишена скорост - ами с какво всички те са по-добри от Максим? след като единствено шансът не ги е направил убийци

  ОтговорИзтриване