събота, януари 05, 2008

И пак за блоговете, този път Капитал-но

Днес отново откривам в Капитал(в приложението Капитал Light, което уж трябваше да е с нов дизайн, ама нещо май не се е получило) тон глупости изписани за блоговете и това колко значими ставали. То значими стават май от вече колко години, някой спомня ли си? И тъй като тези статии в Капитал ги пускат някъде на три месеца и са почти еднакви, вероятно и след 5 години ще четем как щели да станат значими или че са значими, защото явно има блогъри които си вярват, че има нещо значимо в блог.

Вероятно се очаква значимостта на един блог да е свързана с авторитета който автора на блога си е изградил, само че съвсем скоро имахме много пресен пример какво значи блог списван от един човек. Един авторитетен(според някои) блогър - Йовко, получава безплатен пакет от Макс Телеком и готово имаме пет ли колко статии които казват как наистина с Макс Телеком може да имаш безжичен нет, аууууу колко ценно, ще падна, поне за мене след като си получил нещо безплатно и след това пишеш задължително трябва да слагаш "Платена публикация" дори да не си се повлиял от специалното отношение демонстрирано към теб, тук нека е ясно не говорим за левчетата а за отношението, което когато е насочено към егоцентриран блогър има голям шанс за успех.

Но да се върна към статията за блогърите, в нея може да се прочете и това
"Блогосферата е твърде затворена, дори елитарна, за да привлече на своя страна масата, която колко и да не ни е приятно, започва деня си с някой от еквивалентите на Шок и в най-добрия случай го завършва с Шоуто на Слави"
Много ограничено виждане, поредния шлифър смяташ че масата пасе трева и явно затова не може да узрее за нещо толкова възвишено - блога, за който ако си умен и красив ще ти допадне, да си обясняваш нещата с това колко елементарна е масата говори за липса на каквото и да е обяснение за слабия интерес към блоговете. Същото обяснение се прилага и в случая с театъра и операта и още някои изкуства смятани за елитарни, тя масата е ограничена и затва, тя затова и ползва и продуктите на Microsoft, тъпа и заблудена маса, вероятно поради същите причини масата не предпочита да ближе морска сол, а сладолед.
За мене основното е в адски слабите блогове които имаме в България - в нас блогърите, не в потребителя

10 коментара:

 1. Звучи почти както "Онази" прословута статия на часовият вестник за блогърите - съдържа безкрайно неразбиране. А уж имат изявен блогър. Странно...

  А защо блогърите да сме слаби? Информационният поток минава все повече през интернет, и просто дай време на нашата блогосфера.

  ОтговорИзтриване
 2. Не бих нарекъл блогосферата елитарна, но мисля, че от Капитал са донякъде прави. Това е едно доста затворено общество.
  За пример ще посоча себе си. До преди година и аз си нямах на представа що за животно е това блогът. Случайно бях попадал на блогове, но някак си не пазбирах за какво става дума. И отминавах. До момента, в който не се загледах малко по задълбочено. И резултатът беше моят блог.
  И още нещо за затвореното общество - забележи кой пуска коментари - други блогъри. Останалите стотици читатели , които минават през сайта пред деня се държат като мен преди да създам блога си. Почти с безразличие. Не осъзнават, че това е нов вид медия, наблягаща на личното мнение и вкусове.

  ОтговорИзтриване
 3. Доста хора приемат блога като нещо неестествено, защото им е чуждо като начин на разсъждение, споделяне или душевен ексцибионизъм. Да, затворен свят е, доколкото мрежата се ползва само за поща и вестника. Образно.

  ОтговорИзтриване
 4. естествено, че никой не го ебе какво си размишляваме тука по блоговете... и реално погледнато поддържането на блог си е чиста загуба на време... ама тая пуста суета

  p.s. а и тва човек да нарича себе си човек "блогър" също е голям майтап

  ОтговорИзтриване
 5. WC_00 каза:
  Пояснете ми моля, има ли разлика в списването на блогове - български и чуждестранни...не съм си правила труда да чета небългарски блогове, но ми прави впечатление, че понякога идеите, които се прокарват в блогове списвани на български, тип Личен Дневник, Политика, Култура, Изкуство и т.н. са привнесени, изкуствени и подражателски, личи си нескопосания превод и отсъствието на лично отношение към текста. Α тук пошлия блог на voxy, добре онагледява казаното от мен, :-)

  ОтговорИзтриване
 6. pierrot,
  защото не случайно във всяка медия има управители, редактори, журналисти - цял екип... и заплати, това за независимите блогове изобщо не върви при толкова зависими блогъри от егото и разбиранията си, отделно как блогър може да прави разследваща или анализираща журналистика, нали пак от истинските медии до него са достигнали късчетата от пъзела, който се опитва да нареди за читателя си, подценявайки го че сам читателя не може да се справи. Най-често читателите на някои блогове са като читателите на фен сайт, всички са за Левски и псуват ЦСКА е каква е ползата, няма нито един новопросветен


  Н.В.,
  Затворено общество изглежда и всеки форум преди да си влезнал и опознал потребителите му, самите блогове не са нещо по-различно от това, само че темите не се пускат във форум, и разликата че се пише и за себе си.
  Моят първи сблъсък с блогове беше отблъскващ, явно само на слаби блогове съм попадал.

  niks,
  блогър звучи като титла, при това за да е спечелиш е достатъчно да регнеш един блог и е безплатна ;)

  WC_00,
  аз само бългаски и цигански знам, ма втория си език няма как да го приложа

  ОтговорИзтриване
 7. Блогър и аз не мисля,че може да прави разследваща журналистика, но може да синтезира и анализира - съгласен напълно:)
  Съдейки по себе си, блогърите с различни професии от ИТ тепърва ще радваме и зарибяваме по писаници.

  Be optimist:)

  ОтговорИзтриване
 8. WC_00 каза:
  ИТ или така наречените Технологични Лумпени, не могат да родят нищо извън схемата, могат само да набиват едно и също до откат и да скачат трупешката в нищото :-)

  ОтговорИзтриване
 9. доста думи с малко смисъл. личи си, че статията в лайта е писана от някой, който е далеч от играта

  ОтговорИзтриване
 10. За да не се заяждам с Капитал Light и блогърската връзка, само ще кажа за трети път от първи петли досега: царят е гол :D

  Истината е тук

  http://lydblog.wordpress.com/2007/08/13/elite-blogger/

  ОтговорИзтриване