четвъртък, декември 13, 2007

Коледна благотворителност

Днес забелязах в два блога призиви по Коледа да не се занимаваме с подаръци а да вземе да дарим паричките си на фондации подкрепящи оупън сорс-а. Даже едната се оказа българска. Веднага ей така изплува в мътните ми мозъчни води въпросът, що точно на Коледа трябва да дарявам на софтуерни фондацийки? след малко и отговора се появи на повърхността, ми щото по Коледа доста се дарява та нека намажат и те.
Да дарява се но за какво??? Дарява се преди всичко на децата.
Всички знаем че Коледа е семеен празник, но не всички деца имат щастието да са с родителите си, да има от кого да получат подрък, да са на топло, да не са гладни, да не се притесняват/както и всичките им близки/ дали ще има още коледи за тях. За всички тези деца най-много хора се сещат по Коледа. Коледа събужда доброто в човека и въпреки че съм доста далеч от религията смятам празника за страшно ценен и полезен. И в този момент се появява някой който ми говори за оупън сорсове и как и защо трябва да даря точно за това. Естествено може на всички да дариш, отделно че не е задължително точно на Коледа да се сещаш и да даряваш някому, но както казах по-горе най-много съпричастни хора, най-много кампании има точно около 24-ти и това е моментът, в който наистина може да се акумулират дарения достатъчни да помогнат на стотици деца и зарадват хиляди.

Определено не съм най-съпричастния и даряващ тип, не бих си спестил подаръците по Коледа, не смятам че дарението трябва да е обременяващо, да е за сметка на нещо друго или някого. Ако имах деца никога не бих ги лишил от подаръци и то на Коледа, това си е престъпление, още повече ако взема че даря парите на оупън сорс организации.
Ако ще даряваш - дари 5-10% от парите които смяташ да похарчиш по Коледа, но не за оупън бла бла глупости - на тях някой хубав слънчев пролетен ден, но не и на Коледа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар