събота, ноември 03, 2007

Отново за Венелина Гочева

Днес прочетох това от Жоро Неделчев и не мога да не призная, че е прав. Не външният вид е толкова важен в случая, а авторитетът.
Какво всъщност постигна Венелина като главен редактор???
Най-добрият период на "24 часа" е този при Петьо Блъсков. Това е вестникът който всички останали копираха(неуспешно) в началото на 90-те, тогава дори със скромните ми 13-14 години, постоянно намирах интересни неща и за мене. Петьо Блъсков, въпреки залитанията към някои съмнителни бизнесмени никога не е подценявал читателя си, точно затова и той читателя му се отблагодаряваше.
Последва ВАЦ-инвазията, булевардната и обслужващата журналистика. Резултатът е налице "24 часа" и "Дневен Труд" от общ тираж над 700.000, сега са под 150.000, и въпреки че е световна тенденция намаляването на тиражите, уж за сметка на онлайн медиите, то тя далече не е толкова драстична - над 4 пъти.
За Венелина - фактът, че след толкова години като журналист не може да осъзнае какво значи да показваш човешката страна на един престъпник, какъвто за всички ни е ясно е Вальо Топлото, реално реабилитиране едва ли не пред обществото, каквото точно този индивид не заслужава, показва или абсолютна некадърност или че Вальо си е платил, което и в двата случая е жалко за главния редактор на "24 часа".

За въпросното интервю - цялото е в този тон:
Христо Кьосев/кадър на 24 часа сега главен редактор на Playboy/: "Още помня един твой лийд - "Министър Нейков поиска фактура, а получи фрактура"... Има ли други любопитни случки за които си спомняш"
Ако оставим помненето, много ми е интересно използването на думичката лийд, която определено не звучи български и няма как да бъде побългарена, точно като офсайд който си спомням се опитваха някои спортни коментатори да наложат. Ясно, че вероятно се ползва в процеса на работа, удобна е, но трябва ли аз да използвам кънекшън? Все пак читателят не винаги е редактор.

Христо Кьосев: "В Google на "Венелина Гочева" излизат над 600 страници. Смяташ ли се за известна?"
Между другото ако напишеш Йовко Ламбрев/един от най-известните блогъри в България/ излизат над 65.000 резултата, абсолютно съм сигурен следвайки тона на интервюто, че за Христо Кьосев, това 600 е много :))).

освен интервюто с В.Г. рекламата на "водещите" всекидневници продължава от страниците на Playboy ;)
"24 часа и Труд
Този път водещите всекидневници заслужават голяма похвала - заради поредицата от дискове и книжки за историята на класическата музика..."

Та отново към Венелина, вярно е че външния вид няма значение когато говорим за авторитет, добрият вид не значи професионалист и обратното, и всъщност раздразнението ми към Венелина е преди всичко заради незаслуженото място да бъде интервюирана точно в това списание, не заради външния и вид, а заради професионалните й качества, естествено в случая визията й дава възможност за избиване на лоши чувства :), но пък казват е полезно за здравето :))
Има места където е грехота да сервираш толкова евтини хора, такова е The Playboy Interview и с това Христо Кьосев ще е добре да се съобразява.

4 коментара:

 1. Наистина си бил малък, щото говориш небивалици :-) Великият период на "24" беше не при Петьо, а при Валери Найденов. Валери измисли вестника като концепция, направи го като екип, той отгледа купчина журналя, вкл. и Венелина, и наложи вестника не само като №1, но и като образец за останалите. Петьо Блъсков нямаше нищо общо със създаването и управлението на вестника до 1997 г., тоест през най-добрия му период.

  ОтговорИзтриване
 2. Вени, как може да няма нищо общо през този период след като е собствник на медията, а заедно с Валери Найденов са основатели.
  И ако Валери е всичко, може ли да ми кажеш защо Континент не успя?

  ОтговорИзтриване
 3. Собственици бяха 6-те човека, създали в."168 часа" - Петьо, Владо Райчев, Радостина Константинова, Драго Василев и още забравих кои двама - група приятели от "Отечествен фронт", който го напуснаха в началото на 1990 г., за да правят частен вестник. Валери не беше от тях - нито буквално, нито духовно. Те правеха "168", който беше не само първия вестник, говорещ "за" частния бизнес, но и наистина изключително добър вестник. През това време Валери беше зам.главен на в."Дума". През 1991 г. те го наеха да прави "24 часа". Той беше наемен работник, но имаше пълна творческа свобода. Така че нито Петьо, нито никой му се е бъркал.

  С "Континент" Валери не можа да повтори удара основно по две причини. Едната е, че за разлика от "24" той не стартира на празен терен - припомням, че когато "24" тръгна у нас доминираха партийните всекидневници. А по времето, когато Валери пое "Континент" вече имаше утвърдени на пазара независими всекидневници. Много трудно е да пробиеш на наситен пазар. Втората причина - икономическа. По това време - 1996-97 вестникарският пазар се гърчеше, междудругото тогава практически фалираха двете пресгрупи - "168" и "Медиа холдинг", поради което се принудиха да се продадат на ВАЦ. Но това е дълга и друга тема.

  С всичко това съвсем не искам да кажа, че Валери е господ, напротив - аз го смятам за изключително отговорен за много от пороците на бг журналистиката, но не мога да не му призная това, че е много добър вестникар. А с дребната си забележка само исках да ти кажа, че наистина Петьо не се бъркаше нито за добро, нито за лошо на Валери.

  Относно "любимката" ти Венелина пък само ще вметна, че някогашната кореспондентка на "Народна младеж" в забравих коя майна е изцяло творение на Валери. Което за съжаление взе от ментора си само мръсните хватки и врътки, но нито грамче от акъла му. То всъщност акъл може ли да се вземе....

  ОтговорИзтриване
 4. 10x за подробната информация,
  ВАЦ успяха да принудят Тошо Тошев да си продаде Трудовете, спомням си че "24 часа" се продаваше доста време за някаква смешна сума, февруари-март '97-ма

  ОтговорИзтриване