събота, ноември 17, 2007

Яицазимитпо Лъгуг и оупън дарители

Дарителят
Светът е несправедлив, това едва ли не си го разбрал все още, но нищо не те оправдава да не се бориш с несправедливостите които ни заобикалят до толкова доколкото можеш. Факт е че не си даваме сметка за много голяма част от случващото се, не може да го усетим докато не го изпитаме, трудно се поставяме, а и не искаме/избягваме в позицията на хора сполетени от поредното нещастие. Незаинтересоваността е заразна, студенината лъхаща от урбанизационната и мрежова анонимност убива сензитивността, възприятията, истинските емоции и чувства когато са насочени към реални живи същества. Стига се дотам, не един и двама да ме занимават как нищо не получавали от здравните си вноски, и защо изобщо се осигурявали, показвайки тотално неразбиране по-скоро, съмнявам се да е нещо друго, от социалната идея която се влага и е задължителна в едно модерно здравеопазване.
Сигурно не са много блогърите, които не са чули за "яицазимитпо лъгуг" състезанието, в което организаторът Dao.bg дава награда от 1000 лева на участника, класирал сайта с който участва на най-предна позиция в Google.bg при търсене за: яицазимитпо лъгуг както и за Бого Шопов, който обяви че ще дари наградата ако спечели, с което привлече 20-30 може би линка, в интерес на истината, като че ли не са много линкналите го по дарителската стръв.
Къде е проблемът - ако Бого победи едни 1000 лева отиват за нещо добро, тук няма съмнение че Бого наистина ще дари парите, но струва ли си цената? тази хилядарка е спечелена по отблъскващ и грозен начин - с прецакването/поне според мене/ на състезанието по оптимизация с грозен линк байт, почиващ на благотворителност. Бого не е единствения случай, сигурен съм сте срещали едни "велики" предложения как наградата от поредното риалити, било много по-добре да се дари, парите които някой дал за нещо си било много по-добре да се дарили, само че чакайте малко? какво ще се случи ако някой вземе че послуша тези гласове? и всичко започне да се дарява? благотворителността ще се превърне в бреме, нито ще имаме риалита, нито конкурси, нито ще може да изядем една вафла, защото тази тъпа вафла е можело да е дариш нали? а билетът за кино? защо по дяволите даваме пари за забавления а не ги даряваме, през това време някое дете в Сомалия умира... Всъщност моментът в който благотворителността се превърне в бреме или някой се опита едва ли не да ни изнудва да даряваме, вече ще имаме доста сериозен наш си проблем и като че ли самите ние ще имаме нужда от помощ, а раздразнението ще измести съчувствието. Крайностите не са за препоръчване, Бого достига такава крайност която по-скоро вреди на благотворителната кауза. Отделно методите - цялото това афиширане, при една отворена кампания от негова страна за евродепутат и очевидна борба за място под светлината на прожекторите не ми изглеждат толкова привлекателни, винаги съм смятал че когато даряваш трябва да го правиш по ненатрапчив начин, анонимно и ако ще се бориш за нещо, то не е като афишираш колко и как даряваш, много по-полезен би бил човек който успее да се пребори с мобилните оператори за национален дарителски номер, до преди save-darina.org реално нямаше лесно откриваемо място от което да знаеш на кого и как да дариш, кампании като Българската Коледа доказаха че има кой да дарява стига да се осигури лесен начин за това, а когато се дарява МОЛЯ ВИ не дарявайте чужди пари, нека всеки дарява от собствения си джоб, това което Бого вероятно няма да разбере е че не трябва да се взима играчката на едно дете за да се даде на друго по-нуждаещо се, а да се купи още една.

Оупън Бого
Активността на Бого не е само в дарителските акции, а и в популяризирането на безплатните и с отворен код алтернативи най-вече на продуктите от Microsoft. Естествено в навечерието на поредната сделка за наемане "на Windows-и", само как звучи тва нещо :))), за държаваната администрация, Бого е доста активен. Ако случайно четете блога му, няма начин да не сте се изумили на методите му като този
Writer - притежава всичко, което бихте очаквали от съвременна пълнофункционална програма за текстообработка или настолна издателска дейност. Tя е достатъчно проста, за да нахвърляте набързо някоя бележка, но и достатъчно мощна, за да създадете цяла книга със съдържание, диаграми, азбучни указатели и т.н. Можете да се съсредоточите върху същината на посланието си, а WRITER ще осигури добрия му външен вид.
със същите абсолютно празни бръщолевеници е описал и останалите продукти влизащи в пакета Open Office, като ето още едно впечатляващо и прекрасно описание
Impress е прекрасен инструмент за създаване на ефективни мултимедийни презентации. Вашите презентации ще изпъкват с двумерните и тримерни графики, специалните ефекти, анимацията и ефектните средства за рисуване.
мисля сега вече трябва да сте спечелени завинаги и в един момент съвсем случайно докато си обикалям из сайта на Бого виждам в горния десен ъгъл рекламката на openoffice.oicl.org където предлагат платено обучение по ъъъъъ оупън офис, ми добре де нищо лошо, обаче в pdf-а казващ ни какво "точно" предлагали започва така "Усигурете си обучение, поддръжка, инсталация и гаранция от OICL"
хм интересно, обучителят ми - едно че е фрапиращо неграмотен, друго е забравил да използва спел чекъра си :))

а сега да извадим лупата и видим какво според Бого (не) е правителство
Какво значи правителство?
Публикувано от Bogomil на 16 ноември , 2007 в 10:01 am
Правителството, дами и господа, трябва да бъде достъпно за всеки, било то гражданин, селянин, гей, идиот, не толкова идиот, ползващ windows, ползващ Linux, ползващ Mac, инвалид, пиянде, депутат, незрящ и каквото още се сетите.
"дами и господа" имаме си оратор, но да продължим

Какво се случва с правителство или сектор от него, който работи със собственически софтуер:
1. Губи контрола върху решенията и данните
Когато използваш софтуер, който нито знаеш как работи (макар досега да не ти е правил проблеми), нито какво прави с твоите данни, поради простата причина, че правителството само го използва и дори не е собственик на софтуера. По този начин ти оставяш решенията и данните ти да бъдат собственост на някой друг.

хм нещо не ми става ясно как така защото не бил мой софтуера а само под наем значи не знам какво прави, ъъъъ, вероятно пък потребителите които дори не си плащат наем/и ползват нелицензиран софтуер/ ама изобщо идея си нямат какво правят откраднатите програми:))))) За собствеността пък изобщо не разбрах как някой друг ще стане собственик на нещо ъъъъъ друго :)))))
2. Правителството подпомага монопола, вместо местната икономика.
Средствата дадени за собственически продукти, заминават директно за призводителя монополист. В случая с Майкрософт, парите заминават за САЩ и субсидират тяхната икономика. А кой ще помисли за нас, ако не собственото ни правителство? В случая, че се използва софтуер с отворен код или свободен софтуер ще се използват услугите на
местни компании и всички вложени средства ще стимулират нашата икономика. Представете си 100 000 000 долара като инжекция в определен сектор на иконимиката. Чудесно нали?
...
/Идеи развити от реч на Greeve за софтуера в правителствения сектор/

Абсолютно, вместо да разкара затворения майкрософтски офис, на който служителите са успели да се обучат за 5 години, да вкара оупън офиса и да наеме за нови пет за обучение онези умници по-горе с pdf-ския файл, нали треа се стимулира местната икономика. Между другото вероятно Майкрософт нямат ама абсолютно никакви разходи тук в България, не поддържат екип, нямат сгради, хванали са си американци да превеждат на български продуктите както и дистрибуцията им...

2 коментара:

  1. блатотворителната примамка си е съвсем легален похват в SEO надлъгването. щом оргаизаторите на състезанието го позволяват - нека си го прави човека

    в кое риалити някой щеше да си дарява наградата? Здравко ли я изцепи тая глупост, че не помня вече

    ОтговорИзтриване
  2. Тошко/Big Brother 3/ щеше да е дарява :)) там онези истории с Детектора на лъжата ;)

    За SEO-то е така, но освен ползи има и негативи, които е нормално да понесе Бого

    ОтговорИзтриване