събота, октомври 28, 2006

Left vs. Right

В миналото леваците са се смятали за морално-развратени, свързани с дявола. В края на 19 век са били затваряни по психиатрични клиники и затвори, и изследванията които им правели довеждали до извода, че били много по-рисков контингент, лунатици, невротици, процента умствено-изостанали бил значително по-голям. Ако се родиш левак се правело какво ли не да бъдеш отучен.
Латеризацията на полукълбата на главния мозък е в основата на функционалното доминиране на някой от двойните ни органи, реално и досега не са ясни точните причини, някои изследвания считат високите нива на тестостерон като причина, но ясен отговор няма. Оказва се че при хомосексуалистите шанса да си левак е с 40% по-висок. Много по-висок е процента при мъжете в използването на лявата ръка и в привличането към собствения пол.

Сега ако някой каже че леваците са свързани с дявола, ще му се изсмеем. Въпреки че сме приели примерно писането с лявата ръка за нормално, леваците* не са завладели света и са около 10-12% и това е една константна величина през годините.

*левак не означава непременно писане с лява ръка, дори може да си пишем с дясната, но да използвамя лявата в други ситуации/в спорта, готвенето.../, както и това че може да не е ръката а някой друг двоен орган


Между другото в Международната Класификация на Болестите(10-та ревизия) -ICD-10 - хомосексуализъм-а не е включен, няма го в сексцията "Mental and Behavioural Disorders" и това не е някаква книжка, а най-авторитетния източник на заблявания, когато Ви поставят диагноза(включително и в България) се прави по тази класификация


PS:) I am your Doctor. Sorry to inform you that you have a brain problem.
Your brain is in 2 parts... Left and right. The left part has nothing
right in it, and the right has nothing left in it.

2 коментара:

  1. Voxy, понятието "левак" е различно от понятието левичар. В твоя случай визираш левичарите, не леваците ;))

    ОтговорИзтриване